Antena Meniu Search
x

De ce poate fi extrem de periculos consumul peștilor exotici. Infecționist: "Peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât şi nici au un gust ciudat"

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat, luni, că populaţia trebuie să evite anumite tipuri de peşte şi să fie atentă la conservele de peşte pe care le consumă, deoarece există riscul unor toxiinfecţii.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 27.11.2023, 15:47

pește pangasius
De ce poate fi extrem de periculos consumul peștilor exotici. Infecționist: "Peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât şi nici au un gust ciudat" - Shutterstock (arhivă)

Medicul a atras atenţia că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de peşte şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire, şi a spus că peştii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât şi nici au un gust schimbat. În unele situaţii, gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine şi prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

Toxina botulinică produce simptome grave și poate fi fatală

"Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii. Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori. În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (...) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm", a precizat dr. Florin Roşu.

El a avertizat cu privire la riscurile apariţiei deshidratărilor puternice, menţionând că mai ales în cazul bătrânilor şi al copiilor, acest lucru influenţează negativ starea de sănătate, putând duce şi la deces.

Pe acelaşi subiect

Potrivit doctorului, persoanele care suspectează apariţia unor toxiinfecţii alimentare trebuie să se prezinte de urgenţă la spital şi să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie iniţiat precoce şi să se prevină internarea în Terapie Intensivă.

Alertă alimentară după decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Dr. Florin Roşu a transmis că pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, internaţi săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Paracheva" Iaşi au fost externaţi, luni, a informat conducerea unităţii sanitare.

La internare, pacienţii prezentau simptomatologie care ridica suspiciune înaltă de toxiinfecţie alimentară, iar pe parcursul internării ei au fost monitorizaţi şi trataţi de o echipă multidisciplinară, formată din medic cu specialitatea Boli Infecţioase, medic de Terapie Intensivă şi medic gastroenterolog, toţi pacienţii continuând şi tratamentul cronic psihiatric.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Evenimente » De ce poate fi extrem de periculos consumul peștilor exotici. Infecționist: "Peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât şi nici au un gust ciudat"