Video De la ce ar putea proveni acumulările uriașe de gaz din satul din Dolj, unde o casă a sărit din senin în aer. Localnicii, terifiați: "S-a cutremurat pământul"
Vecini cu pericolul! Localnicii dintr-o aşezare de lângă Craiova se tem că vor sări în aer, dar, paradoxal, unii refuză să se mute. Casele lor stau pe mai multe pungi cu gaz, iar vineri o locuinţă a explodat. De atunci, concentraţii mari de metan au fost măsurate în zonă.
Localitatea Bâzdâna, aflată la 30 de kilometri de Craiova, a fost plină de pompieri şi astăzi. Aparatele de măsură au arătat valori imense ale emanaţiilor de gaz natural. Patru localnici s-au mutat din casele lor la rude de teama unei noi explozii.
Marian Costea, ISU Dolj: Am mai identificat încă trei locuinţe unde se simte prezenţa gazului în fântâni şi puţul forat. Efectuăm măsurători periodice, verificăm, balizăm, izolăm, comunicăm oamenilor ce să nu facă.
Punga de gaz a fost descoperită acum un an şi jumătate, în timpul forării unui puţ de apă
Punga de gaz a fost descoperită acum un an şi jumătate, în timpul forării unui puţ de apă. Iar explozia de vineri ar fi fost provocată de acumularea de metan adunată peste iarnă în casă în care proprietarul venea rar.
Vineri, când omul a făcut focul, locuinţa a sărit în aer. Bărbatul, aruncat de suflu în curte, a suferit mai multe arsuri şi este internat la spital. Pericolul nu a trecut nici acum.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Şi la 3 zile după incident, măsurătorile pompierilor arată în continuare o concentraţie de gaze de 100% în această gospodărie. Suflul exploziei a fost atât de puternic încât locuinţa s-a prăbuşit cu totul.
Localnică: Ce am văzut aici. Bubuitura asta, am zis că s-a cutremurat pământul. Ne e frică şi nouă.
Mulţi localnici se tem să nu le sară şi lor casele în aer - gazul natural nu are miros şi habar nu au când pot apărea acumulări periculoase.
În zonă a existat o exploatare de gaz în urmă cu peste 40 de ani
Localnic: Dormim cu teamă! Doamne fereşte, aprinzi un bec sau faci focul în sobă cum s-a întâmplat la dânsul aici şi putem să explodăm şi aici.
Dan Diaconu, prefect Dolj: Am asigurat perimetrul pe o rază de minimum 150 de metri de locul cu pricina, acolo unde s-a produs explozia. Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Nu negăm că poate să fie un pericol.
În vreme ce vecinii lor sunt foarte îngrijoraţi, unii localnici încearcă să îşi păstreze cumpătul.
În zonă a existat o exploatare de gaz în urmă cu peste 40 de ani, iar acumulările de acum ar putea proveni de la acel zăcământ.
Ionuţ Purică, expert energie: Era o exploatare de gaz care nu fusese bine închisă sau care, pur şi simplu, nu a fost control dacă mai există posibile scăpări prin straturile de sol.
Măsurătorile arată concentraţii mari de gaz în zona fântânilor de lângă trei case. Localnicii au fost sfătuiţi de pompieri să nu se mai apropie de ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰