Antena Meniu Search
x

Medicii din linia întâi, epuizați de lupta împotriva coronavirusului, fac dezvăluiri cutremurătoare

Sunt obosiţi fizic, epuizaţi psihic şi marcaţi emoţional de tot ce au văzut în aceste luni în spitale. Al doilea val al pandemiei îi prinde pe medici cu mai multe arme de luptă împotriva virusului, dar cu spitalele sufocate. Se fac liste de aşteptare pentru pacienţi, cazurile care ajung la Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai grave, iar cu explozia de cazuri, medicii se văd nevoiţi să aleagă ei între cazurile care ajung la ATI. 

de Redactia Observator

la 09.10.2020, 19:38

Vezi și
  • Medicii sunt impresionați de situația pacienților care ajung pe mâna lor.
  • Medicii susțin că au sute de pacienți pe lista de așteptare.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Adrian Vasilcovic, medic ATI: Înainte aveam satisfacţia muncii, vedeam pacienţii mergând pe picioare, vedeam un copil cum se naşte, acum parcă e ceva ... parcă e un coşmar. Avem mortalitate mare la cazurile care ajung la noi la Terapie Intensivă, pacienţi pe care îi vezi că se chinuie să respire şi încerci să îi ajuţi şi de multe ori te afli în situaţia să vezi că eşti neputincios în faţa lui. Vrei să îl ajuţi, dar de multe ori nu mai ai cum. 

Laura Zarafin, medic ATI Colentina: Dacă mă întrebaţi care caz m-a impresionat mai mult este cazul unei fetiţe de 18 ani, transplantată hepatic şi care nu a fost văzută de familie de luni de zile. Efectiv ai senzaţia că te uiţi la copilul tău, este marcant. E marcant şi din păcate nu a supravieţuit. Deci este şocant până la urmă că aceşti oameni, ultimii semeni pe care îi văd sunt nişte necunoscuţi îmbrăcaţi în costume de cosmonaut. 

Adrian Vasilcovic, medic ATI: La noi, la ATI, mortalitatea e undeva la 40 la sută. La câte cazuri am avut nu am putut primi pe oricine în Terapie Intensivă.

Milena Man, şef secţie COVID: Cea mai mare problemă o avem cu aparţinătorii. Am fost ameninţată, trasă la răspundere, pe motiv că de ce a murit mama, de ce a murit bunica. A murit de Covid, chiar dacă nu spunem cu exactitate din ce complicaţie a murit. 

Adrian Vasilcovic, medic ATI: Pe terapie Covid suntem un medic cu 5-6 asistente care avem grijă de 20 de pacienţi. La covid mai mult de 12 ore nu se poate sta echipat. De multe ori am rămas cu răni la ureche, la nas, curgea sânge, nu se mai oprea. 

Laura Zarafin, medic ATI Colentina: Am simţit cum mi se face rău şi am reuşit să ies din zona roşie, după dezechipare imediat. Și colegele mele, care au 30 și ceva de ani, simt frecvent senzația aceasta de leşin. 

Milena Man, şef secţie COVID: Sunt obosiţi, epuizaţi şi sătui de promisiuni şi de abordarea puţin ciudată. 

Adrian Vasilcovic, medic ATI: Nu o să mai reziste mult personalul, o să ajungem în situaţia în care o să ne desfiinţăm şi aia e pentru pacienţi. 

Laura Zarafin, medic ATI Colentina: Trecând șapte luni, suntem din ce în ce mai epuizaţi fizic, dar şi psihic, cel puţin personalul din ATI. 

Milena Man, şef secţie COVID: Sunt 300 de pacienţi pe liste de aşteptare. Trebuie să ne învăţăm să trăim cu Covidul. Cred că într-un viitor va trebui ca fiecare spital să aibă un departament de Covid. 

Milena Man, şef secţie COVID: Perioada grea a început de mult, nu doar de acum. Acum e mai grea prin prisma presiunilor care se pun în contextul unui număr enorm de cazuri de Covid depistate, a unui număr enorm de pacienţi care sunt pozitivi şi nu îşi găsesc locul în spital. Acum, la noi pe secţie ajung tot felul de pacienţi. Teoretic, pacienţii cu afectare pneumologică mai severă rămân mai mult timp, pacienţii cu simptome uşoare sunt trimişi în spitalele de linia a treia care le continua şi le monitorizează tratamentul. Noi îi monitorizăm la diagnostic pe cei care au afectare pulmonară, cei care necesită oxigen, cei care necesită îngrijiri speciale rămân la noi, ceilalţi merg în spitalele de fază 3. A fost foarte provocator la început, când am demarat sau când a început epidemia de covid, a fost o provocare pentru că trebuia să învățăm, nu se ştiau foarte multe, era o patologie nouă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Medicii din linia întâi, epuizați de lupta împotriva coronavirusului, fac dezvăluiri cutremurătoare