Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Descinderi la membri ai clanului Cordunenilor, acuzaţi de camătă şi spălare de bani. Dobânda împrumuturilor ajungea şi la 400%

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi pun în aplicare luni 42 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, spălarea banilor şi tentativă la înşelăciune, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 31.10.2022 , 13:31

Dobânzile la împrumuturi puteau ajunge şi la 400%, printre cele 50 de persoane vătămate identificate, aflându-se persoane care ar deţine imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiţi ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituţii publice şi persoane care ar săvârşi diverse infracţiuni. Surse apropiate anchetei afirmă că percheziţiile ar viza membri ai clanului Cordunenilor.

”În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%. Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare. Astfel, în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate”, precizează DIICOT.

Coform IGPR, următoarele categorii de persoane s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupuri infracţionale organizate: persoane care ar deţine imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiţi ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituţii publice şi persoane care ar săvârşi diverse infracţiuni. 

Vezi și

După acordarea împrumuturilor, victimele erau amenințate

Pe acelaşi subiect

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate.

Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care erau trecute suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat.

Acţiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava , BCCO Galaţi , BCCO Bacău , SCCO Vaslui , SCCO Botoşani , SCCO Vrancea şi a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău şi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T., Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Descinderi la membri ai clanului Cordunenilor, acuzaţi de camătă şi spălare de bani. Dobânda împrumuturilor ajungea şi la 400%