Video Doar 1 român din 10 cere mâncarea rămasă la pachet. Mulţi se tem să fie consideraţi săraci
Cu ruşinea mori de foame spune o zicală veche, iar un studiu recent o confirmă: doar un român din 10 cere la pachet ce NU a mâncat la restaurant. Şi de ce nu o fac? De jenă, cei mai mulţi. Specialiştii spun că teama de a fi consiedraţi de alţii săraci e mai importantă decât grija pentru risipă sau propriile noastre finanţe.
Mulţi români se sfiiesc să ceară mâncarea rămasă la pachet, chiar dacă pentru alţi europeni este un gest firesc.
Deşi ar trebui să fie o normalitate, răspunsul acesta îl dau doar 7 la sută dintre români. Marea majoritate nu cer mâncarea la pachet, iar procentajul scade chiar sub 2 la sută dacă vorbim de tineri cu vârste până în 25 de ani.
Doar 1 român din 10 cere mâncarea rămasă la pachet
Un sondaj făcut de o platformă de business arată că principalul motiv este ruşinea, oamenilor le este pur şi simplu jenă să ceară ospătarului să împacheteze ce au mâncat, chiar dacă asta înseamnă o jumătate de porţie. Iar al doilea este convingerea că nu o vor mai mânca după ce se răcește. Nu în ultimul rând, se tem că vor fi consideraţi... săraci.
"Nici nu ne permitem să mâncăm des în oraş şi atunci ne permitem luxul de a lăsa ce rămâne. Dacă sunt resturi pentru căţeluşi, luăm la pachet pentru căţeluşi". "Dacă este mai mult de jumătate rămasă în farfurie, da. Nu consider că este o ruşine". "Dacă rămâne jumătate de pizza sau trei felii de pizza, da, mi se pare un lucru foarte bun pentru a nu irosi mâncarea până la urmă", spun clienţii.
La polul opus, există şi clienţi care cer... şi ultima bucăţică de mâncare.
În unele restaurante, angajaţii sunt instruiţi să întrebe ei clienţii.
"Le sugerăm de fiecare dată, însă, din pacate, clienţii noştri fiind mai mult tineri nu prea iau mâncare la pachet", spune Mădălina Andronachi PR Restaurant Iași.
"Tendinţa este să nu ceară de cele mai multe ori, dar noi suntem pregătiţi să oferim acest serviciu într-un mod discret şi profesionist", a declarat Robert Mordăşan directorul unui restaurant.
Administratorii au schimbat si ambalajele
Pentru cei care nu cereau mâncarea la pachet pentru că se temeau de faptul că va curge pe perioada transportului, restaurantele au venit cu soluţii: au înlocuit caserolele, care nu sunt etanşe, cu acest tip de ambalaj vidat. oricum am răsuci, nu curge nimic din ele. şi mai mult decât atât, rămâne caldă pentru mai mult timp.
"Mulţi dintre cei care refuză mâncarea la pachet se simt judecaţi, chiar dacă ceilalţi nu au niciun motiv pentru a face acest lucru, ei simţindu-se prost faţă de ei înşişi, atunci cred că cei din jurul lor îi vor judeca", a declarat Raluca Modoranu, medic psihiatru.
Statisticile arată ca fiecare locuitor din Europa irosește într-un an 131 de kilograme de mâncare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰