Meniu LIVE
Search
x

Cei doi angajaţi ai Spitalului "Victor Babeş", reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, au fost plasaţi în arest la domiciliu

Două persoane au fost reţinute miercuri în dosarul decesului a trei pacienţi din unitatea mobilă ATI a Spitalului "Victor Babeş" din Capitală după oprirea instalaţiei de oxigen. Cele două persoane sunt un şef de la serviciu tehnic şi un instalator.

De Redactia Observator la 16.06.2021, 21:55

UPDATE 21.50: Cei doi angajaţi ai Spitalului "Victor Babeş" reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI şi acuzaţi de ucidere din culpă au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, judecătorii respingând astfel propunerea de arestare preventivă făcută de procurori. Decizia instanţei poate fi contestată.

"În baza art. 227 alin. (1) C.p.p., respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii R.C. şi P.L.V. în dosarul nr. 1784/P/2021", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 3.

Instanţa a decis ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată în 48 de ore.

Cei doi au fost chemaţi, miercuri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru noi audieri în dosarul morţii celor trei pacienţi intubaţi în TIR-ul ATI din cauza opririi instalației de oxigen. Un raport preliminar a indicat că instalaţia de oxigen nu a fost defectă, ceea ce însemna că moartea celor trei persoane ar fi fost determinată de o eroare umană, relatează news.ro.

Pe acelaşi subiect

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, încă de la producerea incidentului, că personalul a sesizat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor, din cauza creşterii presiunii peste limita admisă şi că reprezentantul firmei care distribuie ventilatoarele a refuzat să intre în unitatea mobilă, deşi i s-a pus la dispoziţie echipament de protecţie. 

Un angajat a răsucit robinetul în direcţia greşită

Tot atunci, şeful DSU Raed Arafat a declarat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană, iar când se depăşesc 6 bari, intră în stare de alertă şi se opresc. El a precizat că personalul medical a intervenit să preia ventilaţia pacienţilor. 

Conform anchetatorilor, angajaţii spitalului ar fi provocat, însă, din greşeală, închiderea automată a instalaţiei de oxigen. Şeful Serviciului Tehnic de Spitalul Victor Babeş a hotărât să ia măsuri şi a trimis la faţa locului doi subalterni, să rezolve problema presiunii, iar unul dintre ei a răsucit robinetul în direcţia greşită. Presiunea în instalaţie a depăşit limita de 6 bari, ceea ce a declanşat sistemul de autoprotecţie al instalaţiei de oxigen, iar aceasta s-a oprit.  Trei persoane au murit în 12 aprilie după ce instalaţia de oxigen a unităţii mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti s-a oprit.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Cei doi angajaţi ai Spitalului "Victor Babeş", reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, au fost plasaţi în arest la domiciliu