Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Doi ani de la moartea Regelui Mihai I al României

Astăzi se împlinesc doi ani de când România a rămas fără ultimul său suveran. Doi ani de când ţara primea din Elveţia un anunţ tulburător, deşi aşteptat după ce starea de sănătate a Majestăţii Sale se degradase. Regele Mihai s-a stins la vârsta de 96 de ani, pe 5 decembrie 2017.

de Redactia Observator

la 05.12.2019 , 10:58

Astăzi se împlinesc doi ani de când România a rămas fără ultimul său suveran. Doi ani de când ţara primea din Elveţia un anunţ tulburător, deşi aşteptat după ce starea de sănătate a Majestăţii Sale se degradase. Regele Mihai s-a stins la vârsta de 96 de ani, pe 5 decembrie 2017. Ceremoniile funerare care au urmat au impresionat un popor întreg şi au rămas în istorie drept zilele în care orice alte preocupări au trecut pe locul doi pentru milioane de români.

"Majestatea Sa Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13, la reşedinţa din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria". Este anunţul care îndolia milioane de români pe 5 decembrie 2017.

Răpus de două boli nemiloase, cancer de piele şi leucemie, ultimul din cei patru regi ai României s-a stins la vârsta de 96 de ani.

Vezi și

A urmat întoarcerea pentru totdeauna. Acasă, pe pământ românesc. După aproape 45 de ani de exil, Regele Mihai I a fost adus înapoi în statul peste care a domnit 10 ani şi din care a fost alungat de comunişti. După un protocol stabilit de Casa Regală, sicriul cu trupul neînsufleţit a ajuns cu un avion militar în România la 8 zile de la moartea Majestăţii Sale, pe 13 decembrie, urmând ca funeraliile de stat să aibă loc pe de 16 decembrie.

Pierderea ultimului rege a unit atunci zeci de mii de oameni în stradă, în manifestaţii impresionante. De la Sinaia, la Bucureşti şi până la Curtea de Argeş, românii s-au adunat în gări să-şi salute Regele.

"Trăiască Regele!"

"Trăiască Regele!" a răsunat pe străzi până la necropola unde a fost înmormânatat alături de Regina lui, Ana.

Trenul regal în care a fost forţat de comunişti să plece în exil l-a adus, pe ultimul drum, la Curtea de Argeş. În faţa Catedralei, regele a fost aşteptat cu torţele aprinse. 8 militari l-au purtat pe umeri până la Necropola Regală, unde zeci de preoţi au oficiat slujba de înmormântare, după lăsarea serii. Coborârea sicriului în criptă a fost marcată cu 21 de salve de tun.

În fruntea Casei Regale a României este acum prima din cele cinci fiice ale sale. Majestatea Sa Margareta a fost desemnată custode al Coroanei Române chiar de către tatăl său. Tot ea s-a ocupat de slujba de pomenire la doi ani de la moartea regelui. Parastasul a avut loc pe 24 noiembrie la noua Catedrală Episcopală din Curtea de Argeş.

Regele Mihai a fost unul dintre ultimii lideri din Al Doilea Război Mondial care au apucat să trăiască şi în secolul 21 şi rămâne unul dintre personajele emblematice pentru istoria României.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Doi ani de la moartea Regelui Mihai I al României