Antena Meniu Search
x

Video Doi bunici, despărţire în lacrimi de copii şi nepoţi, în vamă, înainte de a se întoarce în Kiev: "Noi suntem bătrâni"

Vămile au fost pline şi seara trecută. Mii de ucraineni au continuat să caute refugiu în România şi l-au găsit. Zeci de voluntari îi întâmpină la punctele de trecere a frontierei cu ceai cald, pachete cu mâncare, transport şi cazare. Totuşi, la trei zile de când ruşii au atacat Ucraina, încă nu avem tabere mobile ridicate la frontiere şi abia ieri s-au luat măsuri pentru a gestiona traficul crescut de la graniţe. 

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 08:56

Vezi și

A fost o nouă seară plină la Vama din Sighetu Marmaţiei! Speriaţi, cu doar câteva bagaje în mâini, sute de refugiaţi au trecut vama şi au răsuflat uşuraţi pentru câteva secunde. Au izbucnit însă în lacrimi când şi-au adus aminte de cei dragi, rămaşi să-şi apere ţara cu orice preţ

Refugiată: Părinţii mei sunt în Kiev. Tatăl meu vrea să lupte, mă gândesc constant la el. Familia noastră este acolo încercând să se ascundă sau să se lupte, să se pregătească. Este doar... război. 

Pe o femeie, războiul a despărţit-o de copii şi de nepoţi. A venit împreună cu soţul ei să îi lase pe copii în vamă. Ea nu îşi poate părăsi casa şi tot ce a agonisit o viaţă. 

Refugiată: Noi ne întoarcem. Suntem bătrâni acum. Suntem bătrâni, nu suntem de mers în alte ţări. Ei sunt mai tineri, poate se duc. Noi suntem bătrâni.

Pe acelaşi subiect

Sute de voluntari din toate oraşele au mers la Sighet. Mihai a adus cu maşina personală ajutoare din Cluj-Napoca.

Mihai Căban, voluntar: Stau să văd, poate vin oamenii să-i duc la Cluj, la Sibiu. Am vorbit cu foarte multe persoane, le-am găsit şi loc de cazare. Acum stau şi aştept.

Alţi voluntari au decis să treacă graniţa şi să le ofere mâncare oamenilor care stau în coloana interminabilă. Au mers şi mai mult de atât şi au ajuns în primul oraş ucrainean după Vama Sighet şi le-au împărţit alimente localnicilor.

Dan Ioan Sidău, preot: Am trecut dincolo,  am trecut întâi în punctul vamal şi am făcut un prim transport de 1.500 de sendvişuri, peste 200 de meniuri calde, apă, scutece pentru copii. Şi după am mai dus un transport, au venit şi Crucea Roşie, şi am reuşit să ajungem până în Slatina. 

Refugiată: Au fost trei zile de stres, iar acum plângem pentru că toată lumea este foarte drăguţă aici şi oferă ajută, tot ce este nevoie. Este foarte emoţionant.

Refugiată: Mulţumim oamenilor şi tuturor care ajută, care ies în ajutor.

Singurul local din zona vămii s-a transformat şi el în adăpost pentru refugiaţii ucraineni. 

Nuţu Cozar, proprietar local: Autorităţile mi-au cerut să ţin localul non-stop, am suplimentat personal, am suplimentat stocuri, am suplimentat scaune, mese. Au sistat peste noapte continuu mămici, copii.

Peste 5 mii de refugiaţi au trecut prin vama din Sighetu Marmaţiei

În doar trei zile de la izbucnirea războiului, peste 5 mii de refugiaţi au trecut punctul de frontieră din Sighetu Marmaţiei. Imagini terifiante de la intrarea în ţară au apărut în online. Putem vedea cum mulţimea care aşteaptă trecerea graniţei este păzită cu arma în mână de grănicerii ucraineni. Mame şi copii au trecut graniţa şi prin Vama Siret, seara trecută. Refugiaţii vin cu speranţă pe pământ românesc, dar sufletul şi gândurile le rămân la cei dragi, de acasă şi la ce se va alege de ţara lor în urma acestui conflict militar.

Refugiată: Într-un final suntem aici! Sunt un pic mai relaxată. Copiii sunt bine. 

În urmă cu două seri, în vamă a ajuns şi premierul Nicolae Ciucă. A fost însă certat de oameni. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Am văzut foarte multă suferință. Faptul că cetăţenii români, alături de instituţiile statului..

Voluntar: Nu, nu alături de instituţiile statului, nu confundaţi marfa cu ambalajul. Sunt doar voluntari în afară de trei becuri puse pe un stâlp nu aveţi niciun merit aici. 

Prim-ministrul a plecat, voluntarii au rămas alături de refugiaţi şi seara trecută. Din vămi, mulţi dintre refugiaţi au ajuns în oraşele mari din nordul ţării. Şi în gara din Suceava au fost adăpostiţi. De acolo... vor să ajungă la Bucureşti.

Refugiat: Suntem studenţi la medicină. Studiam acolo. 

Reporter: Din Bucureşti, unde vă duceţi? 

Refugiat: În ţara noastră. Uganda, Nigeria, Zimbabwe.

Şi gara din Oradea a fost plină. Cu imaginile tancurilor şi avioanelor încă vii în minte, tinerii speră la o minune.

Refugiată: Situaţia din ţara noastră este îngrozitoare, pentru că oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse chiar acum şi avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de ajutor pentru Ucraina din partea întregii lumi! 

Două tabere mobile ridicate la Sighet şi Siret

Guvernul anunţă că vor fi create zone tampon la vămi, unde vor fi aduse corturi încălzite şi mijloace de transport pentru cei care vin pe jos. De asemenea, vor fi ridicate două tabere mobile, una la Sighet şi alta în Siret. Peste 120.000 de refugiaţi ucraineni au părăsit ţara în cele trei zile de război. Majoritatea s-au adăpostit în Polonia. 14 mii au rămas la noi, dar doar  54 au solicitat azil. Indiferent că cer azil sau nu, cu toţii au dreptul să stea în ţară 90 de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Doi bunici, despărţire în lacrimi de copii şi nepoţi, în vamă, înainte de a se întoarce în Kiev: "Noi suntem bătrâni"