Antena Meniu Search
x

Video Doi frați din Cluj au murit loviți de fulger sub un copac, la fel ca mătușile lor. Oamenii vorbesc de un blestem: "Au murit tot trăsnite. Amândouă deodată"

Dacă jumătate de ţară s-a topit la soare, cealaltă jumătate a fost măturată de ploi şi vijelii. Furtunile au făcut şi victime. Doi fraţi, ciobani, au murit trăsniţi de fulger. Nici animalele nu au supravieţuit. În Bistriţa-Năsăud, rafalele de vânt de 90 de kilometri la oră au pus la pământ un viaduct aflat în construcţie. Specialiştii atrag atenţia că schimbările bruşte ale vremii pot duce la apariţia tornadelor

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 19:36

Vezi și

În nordul ţării, furtuna a fost chiar devstatoare. Vântul a bătut cu 90 de kilometri la oră, iar rafalele au pus la pământ un viaduct imens ce traversează râul Someş. Construcţia are 600 de metri lungime. 12 grinzi s-au prăbuşit iar fiecare dintre ele cântăreşte peste 80 de tone. 

Localnic: Am văzut că a fulgerat. Dintr-odată a căzut prima grindă, cea de pe margine, şi după aia, una după alta.

Muncitor: O furtună extraordinar de mare. Şi pe şantier s-au rupt panouri. 

Podul ar trebui inaugurat la finalul acestui an. 

Pe acelaşi subiect

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: Rezinstrenţa podului, pilonii nu au nicio problemă. Grinzile... se vor turna altele. Nu cred că vor fi mari întârzieri, fiindcă turnarea unei grinzi se va face în paralel cu celelalte lucrări. 

Podul este parte din centura oraşului Beclean şi tot proiectul a costat 18 milioane de euro. 

Furtuna care s-a abătut din senin a răvăşit şi oraşul Bistriţa-Năsăud

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt sau scoşi cu totul din rădăcini şi au căzut peste maşini. 

Un bloc proaspăt reabilitat acum doi ani a rămas fără acoperiş.  

Localnic: Un trăsnet şi l-am văzut jos. Asta e... Am primit RO-Alert, dar nu m-am gândit că o să fie aşa de grav şi că o să ajungem în situaţia asta.

În Cluj, doi fraţi de 43 şi 44 de ani, care ieşiseră cu vacile la păscut şi-au găsit sfârşitul pe câmp. Când a început furtuna, s-au adăpostit sub un copac, dar au fost trăsniţi de fulger. Nici cele opt vaci nu au supravieţuit. 

Andreea Vişan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj: În jurul orei 23:00, cei doi bărbaţi au fost indentificaţi, însă, din nefericire, un echipaj medical a constatat decesul acestora. Cele două cadavre prezentau urme vizibile de leziuni. 

Tragedie trasă la indigo în Cluj

Pădurarul care i-a găsit a recuperat şi telefonul unuia dintre ei. Pe ecran rămăsese blocat mesajul RO-Alert de cod portocaliu de vreme rea. Culmea, pentru familia lor, tragedia se repetă.

Localnic: Două mătuşi de-ale lor au murit tot trăsnite. Amândouă deodată.

Medic: Descărcările electrice erau aşa de jos încât efectiv simţeai că se cutremură tot. 

Gheorghe Cuc, primarul comunei Săcuieu: Este o tragedie pentru întreaga comunitate. În primă fază am aflat de dispariţia lor şi de decesul a opt bovine. Vă daţi seama, fiind într-un câmp de 200 de hectare tendinţa-i să te adăposteşti sub un brad sau un arbore. 

Greşit, spun autorităţile. 

Parul Olar, purtător de cuvânt al ISU Cluj: E vital ca orice activitate desfăşurată în aer liber să fie întreruptă. În cazul în care vă aflaţi într-o zonă deschisă în timpul furtunii, aşezaţi-vă ghemuit, cu mâinile pe cap şi urechi, iar capul între genunchi. Intraţi în casă, într-o construcţie ori în autoturism. Deşi s-ar putea să vă răniţi în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mai protejaţi în interiorul vehiculului decât în exterior. Deconectaţi de la priză aparatele şi alte echipamente electrice.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont: Atunci când simţim că ni se electrizează părul, trebuie să ştim că intrăm într-o zonă încărcată electric şi această zonă favorizează atragerea fulgerelor. Dacă suntem în grup şi suntem într-o zonă deschisă, trebuie să ne dispersăm, să fim undeva la 15 metri unii de ceilalţi. 

Într-o altă localitate din Cluj, un bărbat de 59 de ani a fost luat cu elicopterul SMURD şi dus la spital după ce o creangă a căzut peste el, în timp ce se plimba prin pădure. 

Vremea a făcut ravagii şi în Maramureş

Într-o localitate de lângă Baia Mare, o anexă a unei case a luat foc după ce a fost lovită de trăsnet. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a stinge vâlvătaia.

Într-o comună din Suceava cinci case au rămas fără acoperiş, iar un garaj în care erau utilaje agricole s-a făcut bucăţi. Vântul a purtat zeci de metri prin aer bucăţi  mari de lemn care au spart geamurile clădirilor şi s-au înfipt în pereţi. 

În Neamţ, vântul a avut forţa unei tornade: 120 de kilometri pe oră. Mai multe case au rămas şi aici descoperite. 

În oraş, o femeie care încerca să se ascundă de furtună a fost lovită pe trecerea de pietoni de o maşină şi dusă la spital. Şoferul nu consumase alcool. Susţine că strada era plină de crengi şi nu a putut evita pietonul. 

La Iaşi temperaturile caniculare de la prânz au fost înlocuite spre după-amiază cu furtuni. O femeie de 40 de ani a fost rănită după ce crengile unui copac rupte de vânt au căzut peste ea. Furtunile au dat peste cap şi mersul trenurilor.

Până mâine dimineaţă, trei sferturi din ţară se află sub cod galben sau portocaliu de furtuni şi vijelii. Vântul va sufla cu 100 de kilometri pe oră în unele zone. În weekend se anunţă însă cer senin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Doi frați din Cluj au murit loviți de fulger sub un copac, la fel ca mătușile lor. Oamenii vorbesc de un blestem: "Au murit tot trăsnite. Amândouă deodată"