Antena Meniu Search
x

Video Doi inspectori AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA în scandalul azilelor groazei. Sunt acuzaţi că au acoperit neregulile şi i-au ajutat pe patroni să îşi ia licenţele

Azilele groazei. Demisii la cel mai înalt nivel şi percheziţii ale mascaţilor, în scandalul azilelor groazei. Doi inspectori de la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov au fost reţinuţi de DNA seara trecută. Iar Marius Budăi a renunţat ieri la funcţia de ministru al Muncii, chiar în timp ce procurorii anticorupţie verificau instituţia din subordinea sa, care se ocupa cu plăţile pentru îngrijirea bătrânilor. În interiorul PSD se discută ca gestul să fie făcut şi de către ministrul Familiei, Gabriela Firea. O decizie în acest sens ar urma să fie luată luni, potrivit surselor Observator. De partea cealaltă, USR cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pe care îl acuză că ştia încă din luna februarie despre problemele din azile.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 14.07.2023, 09:04

Vezi și

Cei doi inspectori de la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov sunt acuzaţi că şi-au îndeplinit atribuţiile defectuos, că au acoperit neregulile din azile, şi i-au ajutat pe patroni, respectiv pe Ştefan Godei, să-şi ia licenţele deşi nu erau îndeplinite toate criteriile.

Doi inspectori AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA în scandalul azilelor groazei

Cosmina Balint, reporter Observator: Oamenii legii strâng documente din birourile a doi funcţionari publici pentru că au bănuiala că aceştia ar fi acordat avize definitive de funcţionare celor 3 centre deşi ştiau că există nereguli grave. 

Investigatia DNA e diferită de dosarul deschis deja la DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare de bani de la stat. 

Pe acelaşi subiect

Ovidiu Ioan, avocat: Acuzaţiile sunt de însuşirea unor foloase necuvenite. De obicei aceste foloase se regăsesc în domicilile celor acuzaţi, în imobilele şi în maşinile de lux pe care le au şi alte acumulări de obiecte de valoare. 

Vorbim despre Andrei Cornel Năstase şi Florina Ronţescu. Numele femeii apare şi în stenogramele procurorilor DIICOT. Iar Năstase pare că ar fi persoana numită "domn" în conversaţia cu Ştefan Godei.

STENOGRAME

F. RONŢESCU: Bună ziua! Auziți, domnul GODEI, avem o problemă cu personalul!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ce, sunt puțini, nu?

DOMN: Da...

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, da, dar urmează să-i angajez p-ăștia, astăzi am fost cu ei la forțele de muncă, le-am făcut tot, urmează să intre și cei trei, patru!

F. RONŢESCU: Păi, da, dar degeaba, la ce aveți dumneavoastră aicea, tre' să aveți 21!

DOMN: De specialitate...

F. RONŢESCU: De specialitate!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, de specialitate...

F. RONŢESCU: Păi nu avem, avem 11 pe REVISAL...

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da...

F. RONŢESCU: Da, dintre care sunt 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 de specialitate...

Procurorii susţin că Năstase şi Ronţescu nu doar că l-ar fi anunţat pe Godei de controalele pentru obţinerea licenţei, dar l-ar fi învăţat şi cum să modifice documentele în aşa fel încât dosarul să fie acceptat. 

STENOGRAME

F. RONŢESCU: Auziți, și cu REVISAL ul...

DOMN: Cu REVISALUL putem să modificăm data, adică, REVISALUL ăsta nou care ni l-ați dat acuma?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da....

DOMN: Păi, nu...  Cât să fie?

F. RONŢESCU: Înainte de 28...

DOMN: Să fie, gen, 26-27.04 sau ceva de genul ăsta, adică...Stai ca să ne uităm pe dată ca să-ți spun sigur...aprilie... Noi am fost pe 28, am fost la ei, adică...?

F. RONŢESCU: Pe 28 am terminat raportul, dar ăla trebuie să fie anterior, 27, 26...

DOMN: 26-27.04...

În dosarul abuzurilor din azile apare, ca martor, şi numele consilierei sale, Ligia Gheorghe. Aceasta a fost cofondatoare a ONG-ului care admninistra căminul de bătrâni, alături de Godei.    

Aşa s-ar fi procedat şi în cazul azilelor conduse de Cristina Dumitra, cred anchetatorii. Cu sprijinul unor angajaţi ai statului, se câştigau bani frumoşi. Prin Direcţiile de Protecţie Socială Ilfov şi Sector 3 se trimiteau beneficiarii pentru care statul dădea cei mai mulţi bani. Cu acte şi facturi false se decontau cazarea, masa şi serviciile medicale. Şi tot în conturile patronilor intrau şi pensiile, ajutoarele sociale, cele de handicap sau sumele primite de la familii.

Concret, Ştefan Godei primea lunar 30.000 de euro si cheltuia doar 5.000 pentru vârstnici. Restul de 25.000 se duceau pe distracţii şi dedicaţii la lăutari. 

Totul vine după ce ieri, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a acceptat demisia lui Marius Budăi, din funcţia de ministru al Muncii.

Marcel Ciolacu, premier: Sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic într-o asemenea criză. 

O reacţie care nu era luată în calcul de social-democrat. 

Marius Budăi, ministrul Muncii: Toată lumea crede că căminiele astea sunt la Ministerul Muncii, dar nu sunt la Ministerul Muncii. Nu ştiu de ce nu înţelegeţi odată? 

În locul lui ar putea veni Simona Bucura-Oprescu, președintele Comisiei de Administrație de la Camera Deputaților sau Vasilica Robu, Secretarul general al casei de Pensii. Demisia lui Marius Budăi a fost urmată de o altă plecare de la vârful instituţiilor de protecţie socială. Mădălina Turza, şefa Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile din Guvern, a fost eliberată din funcţie. Potrivit surselor Observator, în interiorul PSD s-a discutat şi despre o posibilă demisie a ministrului Familiei, care ar urma să facă acest pas săptămâna viitoare, dacă partidul îi va cere. Premierul nu ar fi vorbit însă despre acest lucru direct cu Gabriela Firea. 

Ştefan Godei, patronul centrului de îngrijire din Voluntari în care beneficiarii erau bătuţi şi umiliţi, a fost angajat ca şofer la Primăria Capitalei, dar şi la cabinetul senatorial al Gabrielei Firea. "La Primăria Capitalei bărbatul din acest dosar nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Nici la Senat nu a fost șoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat", a precizat ministrul

De partea cealaltă, USR cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pe care îl acuză că ştia încă din luna februarie despre problemele din azilele din Voluntari! De asemenea, cei din USR vor ca Marius Budăi să fie anchetat de procurori pentru neglijenţă criminală.

Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate în Camera Deputaţilor: Eu o să sesizez Parchetul pentru că sunt funcţionari publici, de la domnul Rafila, care ar fi trebuit să fie înştiinţat pe lanţul ierarhic pentru că orice control este dispus de către ministru, nu există alte forme.

-  Solicitaţi demisia lui Alexandru Rafila...

- Absolut! Al tuturor celor care au fost alături de el în această neglijenţă criminală.

Însă de multe dintre abuzuri se ştia până la cel mai înalt nivel. În februarie, ong-ul Centrul de Resurse Juridice îl informa şi pe premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, despre ce se întâmplă în Ilfov. După izbucnirea scandalului, acesta a susţinut că n-a ştiut nimic. 

În plus, decizia finală de acreditare în 2021 a Asociaţiei lui Godei a fost semnată de Raluca Turcan, ministru al Muncii la acea vreme. Între timp, ieri s-a ajuns la peste două mii de centre verificate, atât din cele 41 de judeţe ale României, cât şi din Capitală. Autorităţile au suspendat activitatea în 27 de centre, iar 21 au fost închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Doi inspectori AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA în scandalul azilelor groazei. Sunt acuzaţi că au acoperit neregulile şi i-au ajutat pe patroni să îşi ia licenţele