Antena Meniu Search
x

DOSAR CA-N FILME pe rolul instanțelor ieșene! Un român, prespus spion CIA, arestat ÎN SECRET la Iaşi. FBI cere extrădarea

Caz inedit pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, in urma cu doua zile. Emil Daniel Popescu, de 49 ani, a fost adus în faţa judecătorilor pentru a fi pus în executare un mandat internaţional de arestare. Acest mandat a fost emis de către Departamentul de Justiţie al SUA, pe data de 30 martie 2017.

Caz inedit pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, in urma cu doua zile. Emil Daniel Popescu, de 49 ani, a fost adus în faţa judecătorilor pentru a fi pus în executare un mandat internaţional de arestare. Acest mandat a fost emis de către Departamentul de Justiţie al SUA, pe data de 30 martie 2017.

Emil Daniel Popescu a fost ridicat din apartamentul în care locuia, în municipiul Vaslui, în urmă cu câteva zile. Potrivit bzi.ro, poliţiştii i-au explicat că trebuie să-l duca la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, unde urma să fie audiat de un procuror. Aşa a aflat bărbatul că este cercetat în SUA pentru conspiraţie la încălcarea Legii privind mita, care este cunoscută la americani sub denumirea de Legea Anti-Kickback. 

Denumirea se refara la mita sau plata ilegală oferită unui cumpărător organizaţional pentru a încheia o afacere. În plus, legea se referă şi la mita care se dă ca procent din comisionul agentului de vânzări pentru produsul vândut. 

După ce a fost adus în faţa procurorului, a fost trimis în faţa instanţei de judecată pentru a se decide asupra cererii de arestare provizorii şi asupra arestării preventive.

Extrădarea a fost cerută de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii pe data de 12 mai 2017. Cererea a fost trimisă catre Ministerul Justiţiei din România după care a fost expediată la Iaşi pentru a fi pusă în executare. Urmează ca bărbatul să fie judecat la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia.

""Admite propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În baza dispoziţiilor art. 44 din Legea nr. 302/2004, modificată, raportat la dispoziţiile art.12 din Legea nr.111/2008, dispune arestarea provizorie, în caz de urgenţă, a persoanei extrădabile POPESCU EMIL-DANIEL, aflată în stare de reţinere în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Iaşi, în vederea extrădării, în baza cererii de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite Ale Americii, Secţia Penală - Biroul Afacerilor Internaţionale, din data de 12 mai 2017, cu numărul de referinţă 95-100-25718, transmisă la data de 22 mai 2017 prin intermediul Ministerul Justiţiei din România, sub nr.45160/2017, în baza mandatului de arestare emis la data de 30 martie 2017 de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia, prin judecător magistrat Ivan D.Davis, în dosarul cu număr de referinţă 1:17CR052, în vederea cercetării penale pentru comiterea infracţiunii de conspira?ie la încălcarea Legii privind mita (Legea Anti-Kickback), prevăzută de Titlul 18, §371 din Codul penal al S.U.A., pe o durată de 30 zile, cu începere de la 24 mai 2017 şi până la 22 iunie 2017, inclusiv. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. Persoana arestată POPESCU EMIL-DANIEL va fi depusă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Iaşi", se arată în încheierea din 24 mai. 

Situaţia este cel puţin atipică pentru că Emil Popescu este cetăţean român, presupusele infracţiuni ar fi fost săvârşite în Irak, iar ancheta se desfăşoară în SUA.

De ce este acuzat românul 

Potrivit cererii autorităţilor americane, POPESCU EMIL-DANIEL ar fi fost implicat în mituirea unor funcţionari ai guvernului SUA. În ultimii ani, românul a lucraz la o firmă irakiană care se ocupa de afacerile unei firme americane. 

Potrivit jurnaliştilor bzi.ro însă, în actele oficiale nu este menţionată calitatea pe care o avea bărbatul în cadrul firmei.

Practic, din actele trimise în regim de urgenţă de americani reiese că Popescu ar fi promis şi determinat pe chiriaşul unei proprietăţi din Irak să părăsească locaţia respectivă pentru a veni acolo o firmă a Guvernului SUA.  

"A incheiat o intelegere cu alte doua persoane pentru a mitui doi angajati ai unui contractor guvernamental al Statelor Unite al Americii in scopul de a influenta in mod favorabil incheierea unui subcontract de inchiriere (contract de lease) a unei proprietati imobiliare care sa aduca beneficii substantiale contractorului irakian. Proprietatea respectiva fusese deja inchiriata la o alta firma cu suma de 124.000 USD pe luna, dar chiriasul a fost determinat sa paraseasca imobilul astfel incat acesta sa fie disponibil pentru contractorul guvernamental al SUA in schimbul unei sume mult mai ridicate, de 665.000 USD pe luna. (...) Numitul Popescu Emil Daniel a reprezentat firma irakiana in cadrul negocierilor cu contractorul guvernamental si in baza unei intelegeri, in schimbul sumei de 10.000 USD in numerar, timp de 7 luni, si cat a mai lucrat pentru firma irakiana a fost platit cu sute de mii de euro de dolari. De asemenea, numitul Popescu Emil Daniel a participat la efectuarea de plati catre cei doi angajati ai contractorului guvernamental american al SUA care au influentat decizia de inchiriere a unei proprietati de la firma irakiana. A facilitat alte plati in numerar catre doi contractori guvernamentali ai Statelor Unite ale Americii in schimbul exercitarii influentei ca sa se acorde un subcontract angajatorului lui Popescu", se arată în cererea formulată de autorităţile din SUA. 

Din informaţiile bzi.ro, Emil Popescu a fost militar de carieră în România. A plecat în Irak şi a lucrat acolo pentru firme subordonate Guvernului. Din momentul în care a revenit în România, a fost monitorizat de FBI. Fapt care ar reieşi din adresele trimise de autorităţile americane către cele din ţara noastră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » DOSAR CA-N FILME pe rolul instanțelor ieșene! Un român, prespus spion CIA, arestat ÎN SECRET la Iaşi. FBI cere extrădarea