Antena Meniu Search
x

Dosarul vaccinurilor, la mâna lui Iohannis. DNA așteaptă undă verde pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă

DNA solicită urmărirea penală pentru fostul premier Florin Cîțu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Anchetatorii spun că cei trei ar fi comandat peste 52 de milioane de doze, deşi România avea suficiente ca să imunizeze întreaga populaţie. Prejudiciul calculat de procurori depășește un miliard de euro. Biroul permanent al Senatului s-a întrunit, vineri, de la ora 13,00, pentru a discuta solicitarea DNA.

de Redactia Observator

la 24.11.2023, 13:53

Vezi și

Procurorii aşteaptă ca Senatul şi preşedintele Klaus Iohannis să dea undă verde pentru începerea urmăririi penale în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID. 

Biroul permanent din Senat va trimite referatul procurorilor DNA și dosarul care conține nu mai puțin de 27 de volume, către Comisia juridică a Senatului, care urmează să dea un raport în acest caz.  Din momentul în care dosarul procurorilor DNA va ajunge pe masa Comisiei juridice, fostul premier Florin Cîțu, actual senator, va avea posibilitatea de a veni în Comisie și de a studia acuzațiile aduse de DNA.

Şedinţa Biroul Permanent va fi organizată în format hibrid, fiind condusă de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, în contextul în care preşedintele camerei superioare a Parlamentului, Nicolae Ciucă, se află la Timişoara.

Comisia juridică, termen până pe 29 noiembrie pentru raportul în cazul lui Cîțu

Pe acelaşi subiect

După raportul pe care îl va da Comisia juridică, votul final se va da în Plenul Senatului, unde se va decide, cu votul secret al majorității, dacă procurorii DNA pot începe urmărirea penală în acest caz. 

Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

Atât fostul prim-ministru, cât și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, nu au avut niciun fel de document și niciun fel de analiză atunci când au decis, în 2021, ca statul român să achiziționeze 52,8 milioane de doze de vaccin anti-Covid Pfizer și Moderna, în valoare de peste 1 miliard de euro, asta deși, statul român comandase anterior, în 2020, alte 35,7 milioane de doze.

Dosarul vaccinurilor. DNA așteaptă undă verde de la președinte

După votul din Biroul permanent și din Comisia juridică va trebui să aflăm data în care se va reuni plenul Senatului pentru a vota ridicarea imunității lui Cîțu. Nu ar trebui să existe sincope aici pentru că atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă au anunțat încă de joi că senatorii PSD și PNL vor vota pentru ridicarea imunității.

De cealaltă parte, în cazul foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, președintele Iohannis este cel care trebuie să dea undă verde pentru începerea urmăririi penale și pentru ridicarea imunității în cazul lor. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Dosarul vaccinurilor, la mâna lui Iohannis. DNA așteaptă undă verde pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă