Antena Meniu Search
x

Video Elicopterele SMURD vor putea ateriza noaptea pe heliportul din Târgu Jiu, la 11 ani de la inaugurare. Autoritățile anunță că vor instala un sistem de iluminat

De aproape 11 ani, în municipiul Târgu Jiu heliportul funcţionează doar pe jumătate. Adică poate fi folosit doar pe timpul zilei. Explicaţia: îi lipsesc sistemele de iluminat şi semnalizare care să ghideze piloţii SMURD să aterizeze şi pe timpul nopţii. Ca să poată fi de ajutor 24 de ore din 24, autorităţile mai investesc aproape patru milioane de lei în heliport, de aproape zece ori mai mult decât investiţia iniţială. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 22.01.2023, 17:42

Vezi și

Peste 400 de mii de lei au investit autorităţile din Târgu Jiu să facă heliportul. În realitate, o platformă simplă.

Diana Speretoiu, reporter Observator: "Pe bucata de beton, inaugurată în 2012, elicopterele SMURD pot ateriza doar pe timpul zilei. Pentru că lipseşte sistemul care să asigure iluminatul şi semnalizarea, misiunea piloţilor este, pe timpul nopţii, imposibilă."

Acum municipalitatea spune că are în derulare un proiect pentru finalizarea investiţiei. Îi mai lipseşte un aviz de la Autoritatea Aeronautică, după care, va putea începe execuţia. Valoarea noului proiect este de 3,8 milioane de lei, adică de aproape zece ori mai mare decât investiţia iniţială.

Când ar putea fi gata investiția?

Pe acelaşi subiect

Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu: "Partea efectivă a execuţiei nu durează decât patru luni de zile. Vorbim de soft, de sisteme inteligente de balizare şi de un edificiu pe care trebuie să-l construim în acea zonă, unde un operator de trafic trebuie să rămână 24 de ore din 24."

Lucrările ar urma să înceapă în martie. Odată finalizat, heliportul va fi pus la dispoziţia Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, cea mai mare unitate medicală din Gorj. Până atunci, însă, pacienţii care trebuie să ajungă rapid la spital n-au altă soluţie decât ambulanţa. Deşi transferul cu elicopterul ar fi chiar şi de patru ori mai rapid.

Mihaela Ţicleanu, purtător de cuvânt SJU Târgu Jiu: "Transferurile intraspitaliceşti se fac cu ajutorul ambulanţei, acolo unde starea pacientului o permite. Dacă nu permite şi se poate aştepta, se aşteaptă până dimineaţa, când poate să aterizeze elicopterul SMURD."

Anul trecut, aeronavele medicale au fost solicitate de 130 de ori la Târgu Jiu. De cele mai multe ori, să preia bolnavi cu afecţiuni cerebrovasculare, cazuri unde fiecare secundă pierdută poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Capitol la care judeţul Gorj are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din ţară. Asta în timp ce, pe timpul nopţii, heliportul de pe insuliţa din Târgu Jiu e un loc în plus unde tinerii îşi dau întâlnire să facă drifturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Elicopterele SMURD vor putea ateriza noaptea pe heliportul din Târgu Jiu, la 11 ani de la inaugurare. Autoritățile anunță că vor instala un sistem de iluminat