Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Experienţa inedită care are tot mai mulţi adepţi în România. Costurile ajung şi la câteva mii de euro: "Fac asta de plăcere, nu de bani sau medalii"

Tot mai mulţi iubitori de sporturi pe apă încearcă o experiență nouă, stand-up paddle boardingul. Este similar cu surfingul, doar că se practică pe apă lină, nu pe valuri. Şi e nevoie, pe lângă placă, şi de o vâslă. Deloc surpinzător, cei mai încântaţi de sport sunt copiii. 

de Antuanela Raileanu

la 21.07.2024 , 20:43

Stand-up paddle boardingul este un sport uşor de învăţat şi de practicat. "Am ales acest sport pentru că tata este destul de pasionat de navigație și m-am interesat și eu, așa că am zis să încerc. Eu văd asta că pe o distracție, fac asta de plăcere, nu de bani sau medalii", spune un copil.

Oricine poate învăţa stand-up paddle. Nu contează greutatea persoanei, înălțimea sau alte caracteristici. Echilibrul este însă elementul esențial. Cu doar câteva reguli de bază sportul poate fi practicat încă din primele sesiuni. E nevoie doar de o placă și de o padelă.

"Vestă de salvare se poartă în permanenţă. Echipamentele trebuie să fie adecvate pentru fiecare și pentru tipul de vaslit pe care vrea să îl practice. Condițiile sunt mai ușoare pe un lac față de mare, de apă deschisă", explică Dumitrescu Ionuţ, antrenor.

Vezi și

Ar putea deveni sport olimpic 

Deşi este perceput că o distracţie, se discută că stand-up paddling să devină un sport olimpic din anul 2028. "În privința României s-au făcut pași importanți în ultimii ani. Există un club, aparține de stat, foarte profesionist care pregătește copii pentru stand-up paddling, merge cu ei la competiții", adaugă Dumitrescu Ionuţ, antrenor.

În Bucureşti, se poate practică în Parcurile Herăstrău şi IOR, iar în jurul Capitalei, la Snagov şi Mogoşoaia, de exemplu. Prețurile pentru echipament variază între câteva mii de lei și câteva mii de euro. Începătorilor li se recomandă să iasă în larg prima oară cu o placă gonflabilă. După primele antrenamente aceștia pot continuă și cu o placă rigidă. 

Echipamentele se pot şi închiria

Bineînţeles, echipamentele se pot şi închiria. "60 de lei pe ora și 80 de lei două ore, 40 de lei caiacul. De la an la an sunt din ce în ce mai mulți. Mulți care se reîntorc, asta e foarte important, e clar că cine se reîntoarce i-a plăcut și vrea să repete experiența", mai spune Dumitrescu Ionuţ, antrenor.

Paddle boardingul întărește şi tonifiază muşchii întregului corp, asigură echilibru şi o postură corectă. Nu în ultimul rând, scade nivelul de stres, pentru că se petrec ore bune în natură.  

Antuanela Raileanu Like

Lumea politică este complicată, o zi nu seamănă cu alta. Știu că e complicată, văd asta "la firul ierbii". Și voi știți că e complicată, o simțiți prin toate deciziile care vă afectează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Experienţa inedită care are tot mai mulţi adepţi în România. Costurile ajung şi la câteva mii de euro: "Fac asta de plăcere, nu de bani sau medalii"