Video Experiment Observator: Cât de mult se aglomerează șoseaua dintre Brașov și Sinaia, în 4 ore
La munte, vremea frumoasă şi zăpada au atras pe pârtii mii de turişti din toate colţurile ţării. În Bucegi, Valea Soarelui a oferit astăzi un spectacol deosebit, cu peisaje de-a dreptul impresionante. Aglomerat a fost şi în Poiana Braşov, unde coada formată la telegondolă s-a întins pe mai bine de 200 de metri. Nici staţiunea Rânca din judeţul Gorj nu a fost mai prejos, iar turiştii s-au relaxat cum au ştiut mai bine.
Peste 4.000 de turişti au urcat astăzi pe munte, la Sinaia, cu mijloacele de transport pe cablu. "E foarte mişto zăpada, e vremea super bună, recomand. Acum, pentru începători e mai complicat, dar, dacă ştii să schiezi cât de cât ok, e în regulă", spune o turistă. "Este ok momentan, dar maxim pentru o săptămână din punctul meu de vedere. Foarte cald şi, neningând, zăpada artificială n-are acelaşi randament", adaugă un turist.
Distracţie la munte, pe pârtie
12 rute de schi au fost deschise astăzi, la Sinaia. Adică 20 de kilometri de pârtie, cu un strat mediu de 60 de centimetri de zăpadă. Adevărul e că trebuie să ajungi măcar o dată pe Valea Soarelui ca să înţelegi de ce se numeşte aşa. Imaginile vorbesc de la sine: 3 grade Celsius, un cer perfect senin şi o zăpadă ca în poveşti.
"Ţinând cont că instalaţiile de transport pe cablu funcţionează la capacitate maximă, un timp de aşteptare în medie ar fi 10-15 minute", a declarat Florin Drăguş, director tehnic. Oboseala acumulată pe pârtie se tratează la bar, pe scaune sau șezlonguri. "Pauzele sunt cam lungi ce-i drept. Stăm o oră jumate, schiem 30 de minute", mărturiseşte un turist. "Mai devreme am am făcut şi puţină plajă, ca să spun aşa", adaugă o turistă.
- Tânăr de 23 de ani, mort după o depăşire riscantă pe DN1, în Alba. A izbit frontal o autoutilitară
- "Un dezastru național!" Fostul ministru al Culturii Lucian Romașcanu, mesaj furios după furtul tezaurului dacic:...
- Surpriza plăcută de care au avut parte turiştii din Poiana Braşov, în ultima zi de minivacanţă: "A fost perfect!"
- Gamer de meserie. Cât câștigă un profesionist la Counter-Strike, FIFA, League of Legends, Roblox sau Minecraft
- Îngheţata artizanală, tot mai căutată în sezonul rece. Aromele pentru care oamenii stau la coadă şi iarna
Experiment: traseul Braşov - Sinaia
Până la distracţia de pârtie trebuie să treci un adevărat test al răbdării. Echipa Observator a făcut un experiment. Cât de mult se aglomerează șoseaua dintre Brașov și Sinaia, în patru ceasuri? Am pornit la drum aproape de miezul zilei.
"Este ora 11. Suntem la ieşire din municipiul Braşov, pe Drumul Naţional 1 către Valea Prahovei. Avem aproximativ 40 de kilometri de condus până în Sinaia şi plecăm la drum", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.
"Am ajuns în sfârşit în parcarea de la Cota 1000 şi am calculat că drumul de la ieşire din Municipiul Braşov până în acest loc a durat o oră şi opt minute", adaugă el.
Patru ore mai târziu, timpii de deplasare au crescut până la o oră și 47 de minute, pe exact aceeași distanță. În Poiana Brașov, timpul de aşteptare la coadă pentru îmbarcarea în telegondolă a ajuns la 40 de minute, în momentul de vârf al zilei.
Iar în staţiunea Rânca din judeţul Gorj, cabanierii au estimat 7.000 de turişti în acest weekend. Salvamontiştii atrag însă atenţia ca cei care se aventurează pe traseele montane trebuie să ţină cont de câteva lucruri.
"Trebuie să se informeze cum este vremea, care este starea traseului, dacă există zăpadă, în ce condiţii este zăpada, trebuie să anunţe sau să primească informaţii de la echipele de salvamont din zona respectivă. Echipament trebuie să aibă, specific sezonului rece, adică începând de la haine, echipament de parcurgere a traseelor montane", a declarat Carlos Taşcău, salvator montan.
Următoarea minivacanţă va începe în Vinerea Mare, pe 18 aprilie, şi se va încheia în a doua zi de Paşti, pe 21 aprilie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰