Antena Meniu Search
x

Video "Fabrica de şpagă" de la Sculeni și Calafat. În Iași, polițiștii cereau mită de la camionagii, apoi împărțeau cu șeful Vămii

S-au făcut reţineri în scandalul uriaş de corupţie din vămi. Şeful punctului de trecere de la Vama Sculeni şi doi dintre subalternii săi au fost reţinuţi pentru mită. Procurorii anticorupţie spun că primeau șpagă până la 700 de euro ca să nu controleze maşinile de marfă din Republica Moldova.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.11.2023, 17:37

"Fabrica de şpagă" de la Sculeni și Calafat
"Fabrica de şpagă" de la Sculeni și Calafat

"Doi au primit arest la domiciliu, iar unul este sub control judiciar, așa cum au stabilit judecătorii. Vorbim despre 3 persoane, șeful punctului de trecere a frontierei Sculeni, de pe raza județului Iași, dar și de doi agenți din subordinea lui. În cazul lui sunt 9 fapte de luate de mită, iar pentru unul dintre agenți sunt 6 fapte de luare de mită și unul de dare de mită. Sunt sume care ajungeau până la 700 de euro. Polițiștii de frontieră trebuiau să închidă ochii atunci când transportatorii din Republica Moldova treceau vama spre România și apoi spre alte țări din UE. Mai exact, trebuiau să închidă ochii la anumite cantități care erau supuse accizării. Iar mita era pe măsură favorului. De altfel, șeful agenților din Sculeni solicita și de la subalternii lui sume de bani", a transmis reporterul Observator Clara Mihociu.

Nou scandal uriaș de corupție în vămi. Șpagă zi de zi la frontiere

La Calafat, 22 de poliţiştii de frontieră sunt acuzaţi că luau mită pe bandă rulantă de la şoferi. Cinci euro, taxă fixă, pentru fiecare maşină care trecea. Cu procurorii anticorupţie peste ei s-au trezit şi ofiţerii de la Sculeni. Vizat de anchetă este inclusiv şeful punctului de trecere. Ca să închidă ochii când treceau camioanele cu marfă, lucrătorii primeau până la 700 de euro.

O adevărată reţea a mitei funcţiona în Vama Calafat, spun ofiţerii anticorupţie. Mulţi din cei 40.000 de şoferi care tranzitează zilnic punctul de frontieră plăteau o taxă. Suma era fixă - cinci euro. Banii adunaţi din "contribuţii", se împărțeau între cei care fuseseră de serviciu. Practic, fiecare agent se alegea cu un bonus lunar echivalent cu încă 3-7 salarii încasate de la statul român. 

Pe acelaşi subiect

23 de polițiști de frontieră din Dolj, arestați preventiv pentru fapte de corupție

23 de agenți din cadrul Poliţiei de Frontieră Calafat au fost arestați preventiv pentru corupție de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, emis joi, procurorii au dispus, marți și miercuri, reţinerea pe o durată de 24 de ore a 23 de inculpaţi - agenţi din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, într-o cauză având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, respectiv luare de mită, dare de mită şi altele din Codul Penal.

Cei 23 de inculpaţi au fost prezentaţi, miercuri, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj emiţând în aceeaşi zi mandate de arestare pe o durată de 30 de zile pe numele agenţilor.

Parchetul precizează că, pentru a nu fi periclitată buna desfăşurare a activităţii de urmărire penală, nu este oportun acum să fie comunicate alte informaţii, urmând ca imediat ce stadiul anchetei va permite, acestea să fie făcute publice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Fabrica de şpagă" de la Sculeni și Calafat. În Iași, polițiștii cereau mită de la camionagii, apoi împărțeau cu șeful Vămii