Soţul gravidei care a murit în ambulanţă, în drum spre Timişoara: "Asta e România. Ai pile, trăieşti, n-ai pile, eşti mort"
În cea mai mare criză medicală cu care se confruntă România, acuzaţii grave de malpraxis vin, culmea, chiar din partea medicilor. O femeie însăcinată în şapte luni şi infectată cu coronavirus a murit în timp ce era transferată de la Arad spre Timişoara. Managerul spitalului care a primit-o spune că medicii din Arad nu ar fi tratat-o corespunzător, deşi femeia abia mai respira. Iar o simplă intubare ar fi putut să salveze atât viaţa ei, cât şi pe cea a copilului pe care urma să-l nască. Patru anchete au fost deschise, iar 15 cadre medicale au fost deja audiate. "Este un caz revoltător şi halucinant", a transmis doctorul care a făcut cazul public.
- Pacienta însărcinată avea 39 de ani.
- În aceeași tragedie a murit și copilul nenăscut.
Vasile Bâlea, soțul femeii: Am avut şi eu o familie. Mai am acum o familie? Înapoi nu mai poate să mi-o aducă. Asta e România. Ai pile, trăieşti, n-ai pile, eşti mort.
Este mărturia încărcată de revoltă şi durere a unui bărbat care şi-a pierdut soţia şi copilul nenăscut.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: Un caz tragic, revoltător şi halucinant. Este vorba de două vieţi omeneşti, nu doar de una. Vorbim de o mamă însărcinată şi de făt care poate puteau fi salvaţi.
Femeia de 39 de ani era însărcinată în şapte luni când a fost diagnosticată cu Covid 19. Marţi, în 28 iulie, a ajuns la spitalul din Arad cu simptome uşoare. Dar în mai puţin de două zile, a fost transferată în secţia de Terapie Intensivă. Boala avansase fulgerător.
Teodora Olariu, medic șef secție ATI 2 Spitalul Municipal Arad: Ea este ventilată pe mască de oxigen, după care urmează, în cursul nopţii de 29, absolut toată noaptea este respirată non-invaziv pe mască CPAC, alternând la creşterea saturaţiei cu mască de oxigen.
Dimineaţă, medicii din Arad decid să fie transferată la Timişoara cu o ambulanţă SMURD. Dar până acolo, femeia intră în stop cardiorespirator. De patru ori! O dată pe drum, iar de trei ori în Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a şi decedat.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara crede că pacienta ar fi putut să supravieţuiască, dacă la Arad ar fi fost tratată corect.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: O intubare facută la timp ar fi facut diferenţa. Nu înţelegem de ce nu au făcut-o la Arad şi ne revoltă acest caz. Având în vedere că era gravidă şi hipoxică şi cu insuficienţă respiratorie e revoltător că intubarea s-a făcut pe ambulanţă, nu inainte!
Potrivit medicilor, un pacient trebuie să fie intubat atunci când saturaţia de oxigen scade sub 80%. Doctorul anestezist care a supravegheat femeia în Arad are o altă variantă.
Teodora Olariu, medic șef secție ATI 2 Spitalul Municipal Arad: Nu puteam să intubez o bolnavă cu care discutam, cu care vorbeam, care-şi dorea să plece acasă. Modul cum a fost transportată, mai departe, nu ţine de mine. Nu înţeleg motivul pentru care s-a dat acel interviu, pentru că este total neadevărat.
Totuşi, cazul a deshis patru anchete. Direcţiile de Sănătate Publică din ambele judeţe şi Poliţia veriifică ce s-a întîmplat.
Horea Timiș, director DSP Arad: Azi-dimineaţă, 15 cadre medicale s-au întâlnit cu inspectorii sanitari, toată lumea a dat declaraţie. Suntem în faza în care colectăm date, înscrisuri şi declaraţii. Vom sesiza şi Colegiul Medicilor.
Femeia lasă în urmă un copil de 16 ani. Soţul femeii spune că sunt singuri, izolaţi acasă, şi că niciun reprezentant al DSP nu i-a sunat până acum.
Vasile Bâlea, soțul femeii: Îmi pare rău şi mă doare. Trebuiau să-mi zică de prima dată: "Domnul Bâlea, soţia nu mai are şansă". Nu că este şi în câteva ore să-mi zică că a murit. Hai să fim oameni, nu animale sau gunoaie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰