Video Fenomen periculos: românii îşi montează singuri panourile fotovoltaice sau cu firme fără autorizaţie. Riscurile la care se expun
Internetul este plin de sfaturi şi videouri periculoase - cum să economiseşti bani şi să îţi montezi singur panourile fotovoltaice. Electricienii care au făcut cursuri de specialitate avertizează că asta poate fi o capcană mortală. Sistemele care nu sunt bine instalate provoacă incendii, iar unul dintre ele a distrus, azi-noapte, casa unei familii din Bucureşti.
Un incendiu violent a izbucnit azi-noapte într-o casă din Bucureşti, pe Şoseaua Giurgiului. Familia, formată din patru persoane, a fugit în ultima clipă din locuinţă, înainte ca flăcările şi fumul să învăluie totul.
Incendiu de la panourile fotovoltaice
"Tot acoperişul luase foc. Am auzit că de la nişte panouri solare", spune un martor. "La ajungerea forţelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta pe întreaga suprafaţă a acoperişului, pe 400 de metri pătraţi", a declarat Olteanu Ştefan, comandant grup intervenţie.
Casa a ars aproape în totalitate. Focul ar fi pornit de la panourile fotovoltaice.
- Incendiu violent la o casă din Bucureşti: 4 persoane s-au autoevacuat în ultimul moment. Focul ar fi pornit de la...
- Cine sunt românii care vor primi facturi mai mici la energie electrică și gaze. Vești bune pentru consumatori
- Cât scade factura la curent pentru o casă şi o maşină electrică cu un consum de 441 kW, dacă îţi instalezi...
- Reporter: Când le-aţi instalat?
- Mariana Ungureanu, proprietară casă: Cu un an în urmă! S-a produs un scurtcircuit. Un vecin a văzut cum firul care urcă era foc.
Pericolul panourilor legate cu sârmă
Unii proprietari se expun singuri acestor pericole. Internetul este plin de tutoriale şi grupuri de discuţii care dau sfaturi - cum să îţi montezi singuri panourile fotovoltaice, ca să scapi de cheltuieli cu firmele autorizare: "Am cumpărat trei panouri şi împreună vom instala fără a cere ajutorul unui prieten sau unei firme pe care dumneavoastră s-o plătiţi".
"Nu este recomandat să facem singuri acest tip de instalare. Pare simplu într-o oarecare măsură. Montatorul trebuie să participe la nişte cursuri de instruire, astfel încât să poată să facă acel montaj corect", spune Albert Soare, manager companie fotovoltaice.
La fel de periculos este să angajezi o firmă care nu are autorizaţie pentru acest tip de lucrări. Lista poate fi consultată pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, înainte de semnarea contractului, poţi să ceri companiei atestatul emis de Autortitate. Lucrările făcute de instalatori neautorizaţi sunt oferite la jumătate de preţ, dar pot ajunge să coste vieţi.
"Riscăm să vedem incendii. Poate că suntem tentaţi, pentru un cost mai mic, să facem un compromis însă nu cred că trebuie să facem un compromis cu siguranţa noastră, cu siguranţa familiei noastre. Vedem foarte multe entităţi, fie societăţi, fie persoane fizice care devin peste noapte experţi în instalarea de panouri fotovoltaice", explică Adi Vintilă, expert energie.
"Sunt instituţii ale statului care trebuie să sancţioneze astfel de abuzuri. Şi asta înseamnă şi o curăţenie în piaţă. Nu ne putem juca cu astfel de lucrări. Orice lucrare trebuie efectuată de o firmă autorizată", crede Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Companiile care fac lucrări la reţeaua electrică şi nu au atestat sunt sancţionate cu amenzi de până la 100.000 de lei, iar distribuitorul de energie are dreptul să deconecteze astfel de instalații.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰