Antena Meniu Search
x

Fenomenul 'Freezing rain' va transforma Capitala într-un uriaş patinoar. Sfaturi practice pentru şoferi

Coşmarul unei nopţi de iarnă va cuprinde România. Vine ploaia îngheţată, un fenomen care va transforma străzile într-un uriaş patinoar.

Vezi și

Coşmarul unei nopţi de iarnă va cuprinde România. Vine ploaia îngheţată, un fenomen care va transforma străzile într-un uriaş patinoar. Tot ce atinge această ploaie va îngheţa pe loc sub o crustă de gheaţă: asfalt, maşini, cabluri sau copaci.

Ploaia îngheţată ar putea paraliza România. Este un fenomen meteo care a făcut victime şi în anii trecuţi. 

În această noapte, la mare înălţime va fi un front de aer rece, unde se vor forma fulgi de zăpadă. Aceştia vor întâlni în cădere un strat de aer cald, care îi va transforma în ploaie. Apoi, precipitaţiile vor trece din nou printr-o zonă cu aer foarte rece, pe măsură ce se apropie de sol. Ploaia se va transforma în picături grele de apă sau lapoviţă, care, la contactul cu orice suprafaţă rece, vor îmbrăca totul în gheaţă. Practic, străzile se vor transforma în patinoar. 

Problemele şoferilor vor începe din parcare. 

Mulţi români au deja maşina acoperită de un strat gros de zăpadă, sub care, probabil se mai află şi un strat subţire de gheaţă. Există câteva sfaturi legate de cum să curăţaţi în mod corect autoturismul.

Mai întâi se îndepărtează zăpada, cu o perie pentru maşini. Nu vă grăbiţi să urcaţi să porniţi motorul. Dacă forţaţi uşile, se pot rupe chederele. Există trei soluţii: folosiţi o soluţie pentru dezgheţare, lichid de parbriz sau spirt. 

Înainte de a porni maşina, trebuie să dezactivaţi seunzorii pentru ploaie, pentru că aceştia activează ştergătoarele, iar dacă ele sunt îngheţate, pot să vă zgârie parbrizul. 

Parbrizul se poate dezgheţa tot cu un spray special sau cu o soluţie formată dintr-un litru de apă şi 300 de mililitri de alcool sanitar. Când gheaţa se înmoaie, se poate folosi racleta. Dar nu şi pe caroserie, pentru că riscaţi să o zgâriaţi. 

Cea mai importantă recomandare este să nu încuiaţi în maşină toate instrumentele necesare dezgheţării maşinii. Dar specialiştii mai au o... soluţie.

LUCIAN SIMICI, şef de atelier auto:

Această soluţie hidrofobă, care face ca geamul să fie mult mai lucios şi gheaţa care se strânge pe suprafaţa vitrată se poate îndepărta mult mai uşor. 

Ea se aplică pe geamul curăţat şi uscat. Noi am tratat doar jumătate din parbriz cu o astfel de soluţie, pentru a vedea diferenţele. 

LUCIAN SIMICI, şef de atelier auto:

Aici rămâne, aşa, prelinsă, iar acolo se formează picături.

Aplicarea unei astfel de soluţii pe parbriz costă între 40 şi 60 de lei şi poate ţine chiar şi un an de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Fenomenul 'Freezing rain' va transforma Capitala într-un uriaş patinoar. Sfaturi practice pentru şoferi