Fetiţa care a murit după ce a căzut dintr-un microbuz călătorea în portbagaj, pe un scaun improvizat
Fetiţa care a murit după ce a căzut dintr-un microbuz călătorea în portbagaj, pe un scaun improvizat. Sub ochii colegilor, uşa neasigurată s-a deschis în mers, iar copila s-a prăbuşit pe şosea.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Fetiţa care a murit după ce a căzut dintr-un microbuz călătorea în portbagaj, pe un scaun improvizat. Sub ochii colegilor, uşa neasigurată s-a deschis în mers, iar copila s-a prăbuşit pe şosea. Tragedia nu pare să fi alarmat autorităţile. Şoferul neglijent poate transporta oameni în continuare, în aceleaşi microbuze periculoase.
Microbuzul din care eleva de 12 ani a căzut era dotat cu doar 15 locuri. Şi totuşi, martorii spun că cel puţin 25 de oameni s-ar fi înghesuit în timpul cursei. Unii stăteau în picioare, pe culoar, iar alţii, în spate, în portbagaj, pe nişte bănci de lemn montate ilegal. Între ele, şoferul ar mai fi pus încă un scaun, fără spătar. Acolo s-ar fi aşezat fetiţa. Uşile neasigurate s-au deschis în timpul mersului, iar ea a căzut direct pe şosea.
Eleva a murit chiar sub ochii colegilor. Din cauza traumei, unii nu au mai ajuns la cursuri astăzi.
Şoferul este chiar patronul firmei de transport. Poliţiştii îl cercetează pentru ucidere din culpă. Deşi i-au reţinut permisul, bărbatul a primit o dovadă cu care poate să circule în continuare.
La nici 24 de ore de la tragedie, microbuzele firmei încă sunt pe traseu, în aceeaşi stare. În loc de geamul din spate, avem un plastic prins cu şuruburi, rugină, un mâner stricat. Uşa poate să se deschidă în orice moment.
Am mers cu imaginile la Registrul Auto Român, ca să aflăm cum au putut trece de inspecţia tehnică astfel de maşini. N-am primit niciun răspuns. În 2016, un microbuz al aceleiaşi companii a fost implicat într-un accident grav, de cod roşu. Zece din cei 16 pasageri răniţi cer acum despăgubiri în instanţă.
Tragedia din Zalău se poate repeta oricând. Astfel de microbuze circulă pe şoselele din toată ţara. În lipsa unui alt mijloc de transport, părinţii îşi trimit elevii la şcoală în condiţii greu de imaginat.
În condiţii cumplite se călătoreşte chiar şi în autobuzele şcolare. În Bistriţa, aproape toate cele 90 de vehicule folosite de elevi sunt într-un stadiu avansat de uzură. Autorităţile fac apel la Ministerul Educaţiei şi cer alocarea a 50 de microbuze noi.
Cazul din Zalău pare tras la indigo cu cel din Ploieşti, de luna trecută, când o elevă de 17 ani a căzut din autobuz după ce geamul de care se sprijinea a cedat pur şi simplu. Adolescenta a fost operată de mai multe ori şi încă se recuperează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰