Cum acționau indivizii care s-au dat drept părintele Necula şi au cerut bani
Mare atenţie cu cine interacţionaţi pe Facebook şi mai ales cui vreţi să donaţi bani! Fondatoarea fenomenului Zurli a fost la un pas să fie înşelată de indivizi care au creat un cont fals cu identitatea preotului Constantin Necula.
Mare atenţie cu cine interacţionaţi pe Facebook şi mai ales cui vreţi să donaţi bani! Fondatoarea fenomenului Zurli a fost la un pas să fie înşelată de indivizi care au creat un cont fals cu identitatea preotului Constantin Necula. Escrocii au inventat o poveste care ar fi făcut pe oricine să bage adânc mâna în buzunar pentru a ajuta. Aşa sperau că vor obţine aproape 90.000 de euro.
Fără să pună vreo clipă la îndoială identitatea celui care cerea aproape 90 de mii de euro, fondatoarea Zurli s-a chinuit timp de două ore să ajute. Unul dintre oamenii la care a apelat a descoperit la timp că era vorba de o înşelăciune.
Tocmai din cauza escrocilor, preotul spune că a renunţat de un an la site-urile de socializare.
Aseară, printr-o postare pe Facebook, Mirela Retegan a alertat şi internauţii. Mulţi dintre ei ştiau de pericolul din spatele profilului fals: "Am păţit la fel cu acest cont de Facebook. Îmi zicea că o să se întâmple ceva groaznic cu copiii mei şi are nevoie de bani să rezolve situația".
Pe o altă pagină, oamenii au semnalat că indivizii au cerut chiar şi date de pe carduri ca să poată retrage în voie bani din conturi. Sumele sunt de ordinul miilor de lei.
Cel mai frecvent, conturile false au un număr mare de postări într-o perioadă foarte scurtă de timp şi nu oferă informaţii despre locul de muncă sau studiile persoanei.
Trebuie să raportaţi conturile respective, iar în maximum două zile vor fi închise. Niciodată nu daţi informaţii despre cardurile bancare pentru că în doar câteva minute acestea vor fi golite.
Până acum, escrocii nu au fost identificaţi, iar pagina creată de ei este încă activă.
În 2019, Facebook a șters peste 5,4 miliarde de conturi false. Un număr aproape dublu faţă de anul anterior.
În ceea ce priveşte furtul de identitate în online, în mai multe ţări, este infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea. În Franţa, un bărbat care a creat un cont fals de Facebook a primit cinci luni în spatele gratiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰