Antena Meniu Search
x

Video Forțele Navale Române, pregătite să protejeze apele teritoriale: Ce capacitate de luptă avem și care este strategia de apărare

Presa ucraineană anunţă că mai multe nave ruseşti şi submarine sunt în poziţie de tragere spre teritoriul Ucrainei. Marea Neagră este, acum, un mare front de atac, de apărare, dar şi de alertă. Cinci armate au tehnică militară în apele teritoriale şi internaţionale ale Mării Negre. Şi România îşi arată forţa. Prin exerciţii militare chiar la un pas de război.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 22.06.2022, 19:55

Vezi și

Marea Neagră are cinci actori principali. Zona frontului, unde mare parte a graniţelor maritime este controlată, acum, de ruşi cu aproximativ 20 de nave de luptă şi submarine. Partea de Sud care, aproape în totalitate, aparţine Turciei, cu peste 100 de nave militare, şi zona de Vest, împărţită între România şi Bulgaria. Aceasta este graniţa noastră.

Ucraina mai controlează apele Mării Negre doar de la Herson, spre Republica Moldova. În apele teritoriale ale României, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina, navele de luptă patrulează şi fac exerciţii continuu. Asta şi pentru că flota rusească se apropie vertiginos de platformele noastre.

Andreea Filip, reporter Observator: Suntem la 120 de kilometri în larg, în zona economică exclusivă a României. În spatele meu este Platforma Ana, de unde ţara noastră a început recent extracţia de gaz. Tot aici, în urmă cu câteva zile, au fost reperate patrulând două nave militare ruseşti.

O echipă Observator a ajuns în această zonă, alături de militarii români de pe Fregata Regele Ferdinand, în timpul unui exerciţiu care a testat cu succes viteza de reacţie a forţelor navale ale României.

Pe acelaşi subiect

Cornel Pavel, Forțele Navale Române: Misiunea navei, secvenţa de astăzi la care asistaţi, vizează misiune de cercetare la platformele maritime din Marea Neagră, la cele două câmpuri petroliere din Marea Neagră. 

Ce capacitate de luptă au Forțele Navale Române

România are flota militară dispusă strategic în patru porturi. Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. În Mangalia avem Corvetele, rachetele navale şi nave de sprijin logistic. La Constanţa sunt flotila de fregate, navele de minare şi deminare şi cele de scafandri de luptă. În zona fluvială, porturile Brăila şi Tulcea, România are nave militare, de monitorizare şi structuri strategice gata să intervină oricând. La Tuzla sunt elicopterele navale care acţionează în cooperare cu fregatele, infanteria marină şi scafandrii militari.

Cel mai apropiat punct de luptă de România este Insula Şerpilor, cucerită, încă de la începutul războiului, de ruşi. Aici, recent, Rusia a amplasat tehnică militară de ultimă generaţie:

- lansatoare de rachete de rază scurtă Gohper SA-13, cu o rază de acţiune de 5 kilometri şi viteză de 2 mach

- sisteme antiaeriene sol-aer Panţir cu rachete de rază medie, autopropulsate.

Sunt arme construite să intercepteze şi distrugă drone, aeronave, elicoptere şi rachete de croazieră. TOR 2M, un alt sistem de apărare antiaeriană balistic, capabil să doboare rachete de joasă altitudine, şi tunuri ZU 23-2 de calibru mare, cu acţiune pe rază scurtă.

Înarmarea Insulei Şerpilor are rolul de a intercepta atacurie ucrainenilor care încearcă recucerirea acestui teritoriu. Imagini din satelit arată mai multe suprafeţe arse pe Insulă în urma tragerilor recente. Moscova susține că a doborât 13 din cele 15 drone ucrainene lansate în zonă și ar fi interceptat toate proiectilele lansate spre stânca aflată la 40 de kilometri de Sulina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Forțele Navale Române, pregătite să protejeze apele teritoriale: Ce capacitate de luptă avem și care este strategia de apărare