Antena Meniu Search
x

VIDEO. O rafinărie din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a luat foc. Rușii acuză un atac cu drone al ucrainenilor

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din orașul Novoşakhtinsk, din regiunea Rostov, Rusia. Rafinăria care a luat foc se află la câțiva kilometri distanță de granița cu Ucraina. Pe rețelele de socializare au apărut filmări care sugerează că o dronă militară ucraineană ar fi lovit rafinăria. Ucraina a folosit drone în timpul războiului, dar nu a recunoscut până acum că se află în spatele acestui presupus atac. Dacă atacul este confirmat ar însemna un eşec jenant al sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei, scrie The Guardian. Război Rusia - Ucraina, ziua 119 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 22.06.2022, 17:50

Vezi și

Nu este clar cum s-ar fi produs atacul. Rușii susţin că două drone ar fi folosite, iar una s-a prăbuşit peste rafinărie. Guvernatorul regiunii Rostov-pe-Don, Vasili Golubeva pare că a confirmat incidentul, spunând că fragmente din două drone au fost găsite pe teritoriul rafinăriei de petrol din Novoşakhtinsk, unde a izbucnit un mare incendiu miercuri dimineață.

Autorităţile ruse au afirmat că bănuiesc că un atac cu dronă s-ar afla în spatele unui incendiu care a izbucnit miercuri la o rafinărie de petrol situată într-o regiune rusă la graniţa cu Ucraina, relatează AFP. "Potrivit unei versiuni a faptelor, incendiul a fost provocat de un atac cu dronă asupra instalaţiilor tehnice ale fabricii. Fragmente din două drone au fost găsite în zona" rafinăriei, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Rostov-pe-Don, Vasili Golubev.

Potrivit guvernatorului, incendiul nu a provocat victime şi a fost stins la sfârşitul dimineţii. Operaţiunile de la rafinărie vor fi suspendate până la încheierea unei anchete pentru a evalua amploarea pagubelor, a adăugat el. Este vorba despre rafinăria Novoşahtinsk, situată la câţiva kilometri de graniţa cu regiunea separatistă Lugansk, în estul Ucrainei.

O înregistrare video postată pe reţelele sociale, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată imediat, arată o dronă survolând o zonă industrială, cu puţin timp înainte de producerea unei explozii.

Pe acelaşi subiect

Ce apare pe filmarea de la rafinăria Novoşakhtinsk care a luat foc

Filmarea arată o dronă apropiindu-se de rafinăria de petrol, în timp ce mai mulţi muncitori privesc. "Crezi că este ucraineană?” a întrebat unul. "Desigur că nu”, răspunde altul. "Unde s-a dus?” a întrebat el, în timp ce drona a dispărut din vedere. Câteva clipe mai târziu, o mare explozie a zguduit rafinăria. "La dracu!" au strigat martorii. Când flăcările se ridică peste rafinărie, bărbatul care a filmat scena reacţionează: "Asta se întâmplă, băieți”. Filmările difuzate de televiziunea de stat rusă au arătat pompierii luptându-se cu flăcările.

Ucrainenii nu au confirmat dar nici nu au infirmat o potențială implicare până la această oră. Potrivit Unian, Rusia a atacat în mod repetat depozitele de petrol ucrainene de la începutul invaziei. În urmă cu câteva zile, președintele Volodimir Zelenski a declarat că invadatorii încearcă să înrăutățească situația combustibililor din Ucraina prin bombardarea infrastructurii și promitea răzbunare.

Uzina de produse petroliere din Novoshakhtinsk, cu o capacitate de procesare de până la 7,5 milioane de tone de petrol pe an, a fost pusă în funcțiune în 2009. Rafinăria ar avea legături cu prietenul lui Putin, Viktor Medvedchuk, care este suspectat de trădare în Ucraina, potrivit Unian. 

Rusia a acuzat în mai multe rânduri forţele Kievului că au bombardat localităţi ruse situate la frontieră. Luna trecută, guvernatorul regiunii Kursk (sud-vest) a afirmat că o persoană a murit într-un bombardament ucrainean asupra unui sat situat la graniţă. La începutul lunii aprilie, guvernatorul regiunii de frontieră Belgorod a acuzat Ucraina că a lansat un atac asupra unui depozit de combustibil folosind două elicoptere. 

Rusia nu a recunoscut că a fost victima unor atacuri sau sabotaje în cele mai multe cazuri

Mai multe poduri și infrastructuri cheie din regiunile de graniță ale Rusiei au suferit daune de la începutul războiului, potrivit The Guardian. În cele mai multe cazuri, Rusia nu a recunoscut că a fost victima unor sabotaje sau atacuri transfrontaliere la care apărarea ţării nu a avut răspuns. Dacă atacul de la rafinărie este confirmat, ar indica faptul că dronele fie au fost fie lansate din interiorul Rusiei, fie că au trecut peste teritoriul controlat de ruși pentru a ajunge la rafinărie, trecând peste sistemele rusești de apărare aeriană.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul de la rafinăria de petrol, a declarat guvernatorul din Rostov. Cu toate acestea, într-un alt incident de miercuri, patru persoane au fost ucise într-o explozie la un depozit de muniții din regiunea Vladimir din Rusia, după ce un obiect  "a fost detonat spontan în timpul unei operațiuni de încărcare și descărcare”, a declarat un serviciu de presă al armatei ruse. Trei dintre victime erau militari, în timp ce altul era un specialist civil.

Forţele ruse folosesc drone kamikaze pentru a organiza atacuri transfrontaliere în Sumî - oficial ucrainean

Forţele ruse folosesc drone de tip kamikaze pentru a organiza atacuri transfrontaliere în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, a declarat un oficial militar, relatează CNN. Aşa-numitele drone de tip kamikaze poartă încărcătură explozivă, pe care o detonează în momentul impactului.

Dronele kamikaze sunt dispozitive mici, de unică folosinţă, echipate cu camere şi dispozitiv GPS care, atunci când sunt lansate, localizează inamicii din apropiere şi se lansează la comandă. Oraşul Krasnopillea a fost bombardat cu mortiere de patru ori şi cu ”drone de tip kamikaze”, a declarat, marţi, Dmitro Zhivitskii. Patru persoane au fost rănite, a adăugat el.

”În general, situaţia este destul de tensionată. Ieri (n.r. marţi), comunităţile şi teritoriile de-a lungul graniţei au fost bombardate cu diferite tipuri de armament cu unităţi de artilerie autopropulsate, mortiere, MLRS (n.r. sisteme de rachete cu lansare multiplă)”, a mai spus oficialul ucrainean.

De asemenea, Şostka, un alt oraş de graniţă, a fost bombardat cu mortiere şi artilerie grea miercuri dimineaţă, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » VIDEO. O rafinărie din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a luat foc. Rușii acuză un atac cu drone al ucrainenilor