FOTO de COLECŢIE! O vară caniculară, un context politic complicat. Bucureştiul anului '56, prin ochii fotografilor nemţi
O vară caniculară şi liniştită, în ciuda contextului politic. În '56, la Bucureşti soseau fotoreporteri ai presei din Germania Democrată, stat "apropiat" tinerei Republici Populare Române
O vară caniculară şi liniştită, în ciuda contextului politic. În '56, la Bucureşti soseau fotoreporteri ai presei din Germania Democrată, stat "apropiat" tinerei Republici Populare Române
În vara lui ’56 la București era cald. Foarte cald. Oamenii își stingeau setea la țâșnitoarele care le ieșeau în cale pe bulevarde. Deși era cel mai negru deceniu al secolului 20 în România, fotografiile germanilor arată o Capitală surprinzător de liniștită, parcă toropită sub caniculă.
Liniștea de la București era compensată de reeducarea, torturarea și/sau uciderea deținuților politici în lagăre, pușcării și colonii de muncă, pe aceeași vreme toridă. Inamicii regimului comunist mai beneficiau și de excursii la muncă pe șantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră, început în acei ani.
Bucureștii lui 1956 nu apucaseră încă să fie modificați de reconstrucția postbelică, așa că vedem cum arăta orașul după război. Fuseseră două mari evenimente care-l decimaseră: cutremurul din noiembrie 1940 și bombardamentele din al Doilea Război Mondial.
- Cât costă o noapte de cazare în cele mai frumoase orașe din România. Principalele destinații alese de români
- Aer polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori,...
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Carambol cu şase maşini în sectorul 5 din Bucureşti. Şoferii, testaţi cu aparatul etilotest
- Şofer de TIR, prăpăd în Leţcani. A rupt un stâlp, o conductă de gaze şi s-a înfipt în gardul de beton al...
Instantaneele de mai sus spun o poveste despre o epocă restrictivă, vremuri extrem de tensionate, mascate însă frumos sub cadrele surprinse într-un București leșinat de căldură.
Deutsche Fototek a publicat fotografiile făcute de est-germani în ’56 la noi ca parte a demersului de digitalizare a arhivelor lor foto.
Dar să lăsăm imaginile să spună mai multe!
SURSĂ: REZISTENŢA.NET
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰