Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Furtul tezaurului dacic. Sistemul de securitate al clădirii fusese verificat temeinic, la cererea României, înainte de expoziție

Hoţii care au furat coiful de la Coţofeneşti şi brăţările dacice de la muzeul din Assen ar putea fi români, care s-ar ascunde acum în Germania, susţin surse din anchetă pentru presa olandeză. Vorbim despre cel puţin trei persoane, care au fost filmate când detonau un grilaj ca să intre în clădire. La nivelul Guvernului de la Bucureşti a fost activată o celulă de criză, iar o echipă de criminalişti a fost trimisă să lucreze alături de INTERPOL şi anchetatorii olandezi. Tezaurul trimis în Olanda era asigurat la 30 de milioane de euro, dar specialiştii spun că valoarea obiectelor de patrimoniu furate este inestimabilă. 

de Redactia Observator

la 26.01.2025 , 19:25

O cameră de supraveghere a surprins jaful, care pare să fie opera unor profesioniști. În imagini se văd trei indivizi cu cagule și mănuși. Unul dintre ei poartă o geantă mare. Cu o rangă, desfac ușa metalică, montează explozibil pe grilajul de fier și aruncă în aer intrarea. Hoții s-au dus direct în sala principală.

"Piesele erau expuse în două vitrine. Coiful era singur într-o vitrină, iar la câțiva metri de el, între ele, erau vitrine cu brățările. O a patra brățară era în zona de intrare în expoziție, dar aceea a scăpat", a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

"E un act terorist efectiv. Piesele astea sunt de valoare universală. E vorba de o pagubă pentru umanitate, nu doar pentru România", a spus Emanuel Viorel Petac, de la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

Vezi și

Sistemul de securitate al clădirii a fost verificat temeinic înainte de expoziție, susțin oficialii români

Pe acelaşi subiect

"Asiguratorul a mai solicitat întărirea sistemului de securitate prin adăugarea unor elemente care să blocheze feroneria, ieșirea de urgență și alte spații care să nu fie în contact direct cu expoziția. Piesele erau în vitrine speciale, cerute de muzeul de istorie", a declarat Târnoveanu.

La ora atacului, însă, în clădirea Muzeului Drents nu se afla niciun paznic. "Trebuia pază cu om viu. Binele nostru este doar că n-am cerut strict și insistent ca acele obiecte să fie păzite 24 din 24. Cum adică să dai cu o bombă în perete și să nu se sesizeze nimeni?", a spus Mădălin Voicu, secretar de stat.

Ofițeri din Olanda și România, ajutați de INTERPOL, derulează acum o operațiune uriașă de identificare și capturare a hoților. Polițiștii au primit peste 50 de ponturi în numai 24 de ore. Surse din anchetă au declarat pentru o publicație olandeză importantă că infractorii ar putea fi români. Patru la număr, cei trei filmați și încă o persoană care îi aștepta cu mașina să fugă. Un vehicul care a fost găsit carbonizat la 12 kilometri distanță de oraș ar putea avea legătură cu cazul.

Furtul tezaurului dacic. Suspecții s-ar putea ascunde acum în Germania

"Colegii noștri de la Poliția Română au fost în contact de la primele ore de la această faptă penală gravă comisă asupra patrimoniului. Toate structurile statului sunt activate și lucrează, suntem indignați", a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

"Vorbiți de un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul, să coopereze real și să ne ofere o perspectivă când bunurile vor fi recuperate. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt, iar atenția se îndreaptă și către faptul că infractorii au folosit dinamita, au furat doar câteva bunuri", a spus Raluca Turcan, fost ministru al Culturii.

De la București, premierul Marcel Ciolacu anunță anchete în lanț și celulă de criză la Guvern. Prim-ministrul a transmis că trimite corpul de control la Ministerul Culturii, care și-a dat acceptul pentru expoziție în timpul mandatului Ralucăi Târcan, prezentă în iulie anul trecut la Assen în momentul inaugurării.

Comori din 18 muzee ale României erau expuse la Muzeul Drents din Assen, iar valoarea asigurării obiectelor de patrimoniu depășește 30 de milioane de euro. Doar coiful de la Coțofenești și cele trei brățări aveau încheiate polițe de aproape cinci milioane de euro. Autoritățile se tem ca piesele să nu fie topite, deși asta ar însemna un profit pentru tâlhari de câteva zeci de mii de euro, pe când valoarea lor este inestimabilă.

Expoziția "Dacia. Regatul aurului și argintului" a fost deschisă publicului pe 7 iulie 2024. De atunci a adunat peste 77.000 de vizitatori.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Propunere: Elevii să-și aleagă materiile la școală. Credeți că asta ar crește interesul pentru învățare?
Observator » Evenimente » Furtul tezaurului dacic. Sistemul de securitate al clădirii fusese verificat temeinic, la cererea României, înainte de expoziție