Antena Meniu Search
x

Video Globurile confecționate într-o fabrică din Cluj împodobesc brazii de la Vatican sau chiar de la Casa Albă

Globurile produse în România sunt la mare căutare în toată lumea. Podoabele de sticlă realizate de meşterii unei fabrici din Cluj-Napoca, de exemplu, au ajuns şi în brazii de la Casa Albă. Pictate manual, multe dintre ele încă din vară, pe vremea asta luau drumul celor mai mari târguri de Crăciun din Europa şi Statele Unite. Din cauza pandemiei, cererea a scăzut, dar clienţii fideli nu au vrut să renunţe la bijuteriile din Transilvania.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 19.11.2020, 20:15

Vezi și
  • Globurile confecționate într-o fabrică din Transilvaia au ajuns până la Casa Albă.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

A rămas o lună până la Crăciun şi în singura fabrică de globuri din Transilvania se lucrează de zor. Globurile sunt pictate, apoi împachetate şi trimise până în cele mai îndepartate colţuri ale lumii. Şi, câte ţări, atâtea preferinţe.

Putem află zona în care ajunge fiecare glob doar privind modelul pictat pe el. Americanii le preferă pe cele cu modele geometrice încărcate sau cu simboluri naționale, cei din nordul Europei pe cele cu modele sobre, dar elegante, în timp ce românii le preferă pe cele cu scene de Crăciun sau de iarnă.

Doamna Mihaela produce globuri de 26 de ani. 90% dintre ele ajung pe piaţa externă. De-a lungul timpului, globurile din fabrica ei au împodobit brazi de la Vatican, Strasbourg, New York iar câteva au ajuns chiar la Casa Albă.

În fabrica de la Cluj se munceşte tot timpul anului. În toiul verii, când mulţi suntem cu gândul la litoral, globurile sunt suflate din sticlă şi sunt pictate, pentru ca mai apoi să fie expediate peste Ocean. Un glob costă între 2 şi 13 dolari, în funcţie de mărime şi model.

Pandemia a afectat şi această industrie. În lipsa târgurilor de Crăciun din marile orașe ale lumii, comenzile sunt mult mai mici. Dacă până acum din fabrică plecau anual 400.000 de globuri, anul acesta vânzarea a scăzut cu până la 35%.

Mihaela Turcu, administrator fabrica globuri: "Un an extrem de dificil, noi am lucrat din ianuarie până acum, dar clienții noștri de bază din America au fost foarte afectați de criză COVID, sunt comenzi care nu au mai apucat să plece, au rămas aici, nu au mai ajuns în magazinele de acolo".

În lipsa comenzilor de peste Ocean, a crescut producţia către ţari europene, dar criza tot se simte. Din păcate însă, chiar daca sunt lucrate manual, în prea puţine magazine din ţara noastră găsim globurile făcute la Cluj, pentru că mulţi le aleg pe cele ieftine, produse în China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Globurile confecționate într-o fabrică din Cluj împodobesc brazii de la Vatican sau chiar de la Casa Albă