Grevă japoneză în Sănătate. Mii de cadre medicale reclamă că li se încalcă drepturile
Câteva mii de cadre medicale din toată ţara au intrat, de astăzi, în grevă japoneză. Spun că li se încalcă drepturile, nu au echipamente de protecţie în multe spitale şi nu şi-au primit nici sporurile promise. Ministrul Sănătăţii a lăudat activitatea medicilor pe parcursul pandemiei, dar a evitat să se refere punctual la acţiunea de protest a celor din sindicatul SANITAS.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
- Reţelele de socializare s-au umplut de poze, în timpul grevei japoneze
- Peste 5.000 de medici, asistenţi şi infirmiere s-au infectat, de la izbucnirea pandemiei
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Asistenţii medicali şi infirmierele din întreaga ţară au început protestul. Sunt epuizaţi, iar sindicaliştii susţin că multe drepturi nu le-au fost respectate. În unele spitale nici măcar nu există echipament adecvat. Protestatarii cer bani, tichete de vacanţă sau deblocarea posturilor vacante.
Ștefan Roman, lider Sanitas Cluj: S-a creat un fond de nemulţumire cu acel stimulent de risc în valoare de 2500 brut sau 2200 net. Trebuia acordat în starea de urgență, anumite categorii, chiar dacă au fost implicate, nu au beneficiat.
Grupurile interne şi reţelele de socializare s-au umplut de poze ale celor care au intrat în greva japoneză. Îmbrăcaţi în halate de spital, cu măşti şi chiar cu echipamente de protecţie specifice secţiilor covid, membrii sindicatului au vrut ca toată ţara să le afle nemulţumirile. Reacţiile au venit de la cel mai înalt nivel.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Personalul medical e acelaşi de 7 luni, a primit 200 de cazuri pe zi, va primi şi 3000. Suntem într-un moment pe care să îl gestionăm împreună. Mesaj pentru corpul medical, obosit, dar va da totul, dar şi pentru populație: haideţi să respectăm măsurile. Avem personal medial infectat, el se expune, trebuie să ingrijească şi oameni infectaţi şi neinfectaţi.
Klaus Iohannis, președintele României: Sunt alături de medici. Împreună vom face față acestei crize. Avem toți o mare responsabilitate.
În România, de la începutul pandemiei, peste 5.000 de medici, asistenţi şi infirmiere au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Doar în ultimele două săptămâni au fost testaţi pozitiv 89 de doctori, 193 de asistente medicale şi 7 ambulanțieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰