Video Gunoaiele de pe plajă, la numărătoare la final de sezon estival. Specialiştii spun că mizeria ajunge în apă, otrăveşte animalele marine şi implicit pe noi
La finalul sezonului estival se numără.... gunoaiele de pe plaje. Zeci de voluntari au participat pe litoral la ecologizarea nisipului. Porţiune cu porţiune, tinerii, mulţi dintre ei elevi, au adunat mucuri de ţigări şi sticle de plastic lăsate în urmă de turişti. Specialiştii trag un semnal de alarmă: mizeria de pe plaje ajunge în apă, otrăveşte animalele marine şi apoi... pe noi.
Echipaţi cu mânuşi de unică folosinţă şi saci de gunoi, voluntarii au luat la pas cele mai frecventate plaje din Constanța.
"Am găsit foarte multe mucuri de ţigară, paie şi alte d-alea, beţisoare de lemn de la îngheţată şi cam atâta...foarte multe mucuri de ţigară"."Chiştoace de ţigară, paie, plastic în general, foarte multe capace, am găsit chiar şi şerveţele umede", spun elevii.
Gunoaiele de pe plajă, la numărătoare la final de sezon estival
Deşi mucurile de ţigară sunt considerate poluanţi periculoşi, iar în aruncarea lor în natură ar trebui să atragă amenzi usturătoare, pe plajă nimeni nu stă să urmărească cine ce lasă în urmă.
- "Trăim printre gunoaie". Oraşul îngropat sub deşeuri unde s-a decretat stare de alertă de pericol ecologic
- Soluţia găsită de un primar din Gorj pentru a împiedica oamenii să mai arunce grămezi de gunoaie la marginea...
- Munţi de gunoaie după minivacanţă. Un bâlci unde s-au distrat 10.000 de oameni a lăsat loc unui peisaj mizerabil
"Sunt zeci de mii de mucuri de ţigară pe cele 9 sectoare de plaj, apoi avem elementele de plastic cu dimensiuni cuprinse între 2.5 si 50 de cm, avem beţişoarele de amestecat în băuturile calde, avem capacele de la sticlele de băuturi, resturi de ambalaje, de asemenea mai întâlnim şi pungile din plastic. Întâlnim în mod frecvent scutece, recipiente de la medicamente", a declarat Angelica Paiu - manager ONG Mare Nostrum.
Asta deşi, pe cele mai multe plaje, există suficiente coşuri de gunoi. După acest sezon estival cea mai murdară plajă este cea din Vama Veche, iar cea mai curată se află aici, în Constanţa.
Problema nu este doar igiena şi disconfortul celorlalţi turişti, specialiştii avertizează că resturile aruncate la întâmplare pot fi letale pentru vietăţile marine şi ne pot afecta sănătatea chiar şi nouă.
"Astea pe timpul iernii se vor mărunţi, ajung dacă bate un vânt de vest ajung în apă şi marea valurile, le va mărunţi şi ni le va trimite înapoi în farfurie cu hrană pe care o luăm din mare, respectiv scoici, gastropode adică melci şi bineînteles peşti", a declarat Adrian Bîlbă - doctor în științe.
Bilanţul se face pentru că, la final de sezon, administratorii de plaje sunt obligați sa curețe plajele si să le aducă la starea lor inițială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰