Antena Meniu Search
x

Guvernul a avizat negativ proiectul ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viaţă Familiei Regale: "Regina nu ştiu cine e.... E republică pe aici"

Premierul Mihai Tudose a anunțat, la Antena 3, că Guvernul a avizat negativ proiectul de lege care prevede ca Palatul Elisabeta să fie dat Familiei Regale.

Regele Mihai si fiica sa, Margareta

Premierul Mihai Tudose a anunțat, la Antena 3, că Guvernul a avizat negativ proiectul de lege care prevede ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viaţă Familiei Regale, precizând că Ministerul Justiţiei a apreciat că este neconstituţional.

”Astăzi în şedinţa de Guvern am dat aviz negativ pe proiectul de lege ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viaţă (familiei regale – nr.). Am primit o solicitare un pic ciudată de la Cancelarie, că sunt dispuşi să plătească orice chirie, dar cu o perioadă de graţie de un an. Adică un an să nu plătească nimic. Adică mai stăm noi un an gratis pe-aici şi apoi mai vedem. Nu merge! Ministerul Justiţiei a dat punct de vedere negativ pe criteriu de neconstituţionalitate”, a declarat Mihai Tudose.

Acesta a afirmat că se poate referi la Regele Mihai cu acest apelativ, întrucât a fost rege şi a avut un regat, însă, în prezent, România este o republică, iar ceremonialul de încoronare nu mai există.

Pe acelaşi subiect

”Pot să spun Regele Mihai pentru că a fost rege al României şi a avut un regat. Astăzi suntem Republică. Regina nu ştiu cine e.... E republică pe aici. Putem să ne proclamăm orice. Poate greşesc foarte mult. Nu mai există ceremonial de încoronare. Încoronare la ce? Că nu mai ai jucărie”, a mai spus Tudose.

Premierul a adăugat că familia regală ”a revendicat tot ce e de revendicat”, iar obţinerea statutului de organizaţie de interes naţional de către Fundaţia Casei regale nu justifică o astfel de decizie, întrucât mai există astfel de ONG-uri.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.

Tăriceanu a precizat că iniţiativa depusă de el împreună cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmând să fie aprobat anual de Guvern, dar a spus că nu vor fi costuri mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Guvernul a avizat negativ proiectul ca Palatul Elisabeta să fie dat pe viaţă Familiei Regale: "Regina nu ştiu cine e.... E republică pe aici"