Video Harta punctelor negre de pe drumurile din ţară, unde accidentele se ţin lanţ. Statisticile sunt sumbre
Graba de a ajunge cât mai repede în vacanţă ne poate costa scump. August, luna concediilor, e şi cea mai neagră din an pe şoselele ţării. Nerăbdători să ajungă mai repede la destinaţie şi obosiţi, şoferii fac manevre riscante. Iată care sunt cele mai negre puncte pe harta ţării când vine vorba de accidente mortale în vacanţă.
Nici n-a început bine luna august, că accidentele s-au ţinut lanţ chiar din prima zi. 25 de oameni au văzut moartea cu ochii. Statisticile sunt sumbre. Din cele 4.500 de accidente rutiere grave înregistrate anul trecut, aproape 500 s-au petrecut în ultima lună de vară. Cele mai multe au fost pe DN1, DN2, DN6 şi DN7. Pe Drumul Naţional 2, cunoscut şi ca Drumul Morţii, au pierit cele mai multe persoane.
August, luna accidentelor
"Din păcate, multe drumuri naţionale şi judeţene din România sunt cu o bandă pe sens, nu au răbdare să circule în spatele celorlalţi şi atunci fac depăşiri riscante. Pentru că se grăbesc să ajungă la destinaţie şi nu pun cel mai important lucru în plan - să ajungă în siguranţă", spune Sorin Bădica, expert conducere defensivă.
Vara, multe tragedii sunt cauzate de soarele puternic. Între orele 6 şi 7 dimineaţa riscul de accidente rutiere este cel mai mare, în special pe drumurile drepte. Anul trecut, cele mai multe accidente rutiere înregistrate aici, pe Autostrada Soarelui, au avut loc în acest interval, asta pentru că mulţi şoferi au fost orbiţi de razele puternice.
- ANIMAŢIE. Încă două cruci pe "Drumul Morţii". Erorile care au dus la moartea unui cuplu pe E85
- Momentul în care Alin şi Alexandra sfârşesc într-un impact teribil pe "Drumul Morţii". Aveau nunta...
- Cine sunt cei doi tineri proaspăt căsătoriți care au plătit tributul pe Drumul Morții. Alin și Alexandra mai...
În zilele senine de vară, efectul de oglindă şi fata morgana pot orbi pentru câteva secunde conducătorii auto. Clipe care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. "În astfel de situaţii, trebuie să respectăm distanţa, de obicei spunem minimum două secunde, aici pot să menţin patru, cinci, şase secunde", adaugă Sorin Bădica, expert conducere defensivă.
Mulţi şoferi îşi calculează plecarea spre mare în anumite zile sau la anumite ore, pentru a evita pericolele şi aglomeraţia. "Lumea pleacă de la mare duminica şi pleacă catre case, noi mergeam şi ne cazam duminica. Mie nu imi place nici către seară, nici dimineaţa când răsare soarele", explică un şofer.
"Sunt doar doi factori. Pe de-o parte vorbim despre stresul acumulat înainte de concediu, pe de altă parte vorbim despre relaxarea unei persoane care pleacă în concediu. Pe de-o parte, are toată încărcătura unui an de muncă în spate şi toată neatenţia unui om care se gândeşte la ce va face în concediu şi cât de încărcat va veni el de după concediu. Ceea ce produce un soi de neatenţie. Este de ajuns să ne caracterizeze între una şi trei secunde pentru a produce un accident, de cele mai multe ori, grav", spune Constantin Cornea, psiholog.
Cel mai grav accident de anul trecut a avut loc în luna august, în staţiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, beat şi drogat, a intrat cu maşina într-un grup de opt tineri şi i-a omorât pe doi dintre ei. În urmă cu două zile, Alin și Alexandra, doi tineri proaspăt căsătoriți, au murit într-un accident rutier chiar pe E85 sau "Drumul Morţii", E 85.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰