După tei, la Iaşi se taie şi brazii. Explicaţia edililor: Copacii aparţineau altei epoci, cea comunistă

De Redactia Observator.
Publicat: 18.03.2019, 20:32.
Actualizat: 18.03.2019, 21:40

După tei, a venit rândul brazilor din Iaşi să fie doborâţi de topoarele autorităţilor. Explicaţia edililor depăşeşte prin absurd acţiunea: copacii aparţineau altei epoci, cea comunistă. Locuitorii sunt revoltaţi, mai ales că respiră cel mai toxic aer din ţară.

După tei, a venit rândul brazilor din Iaşi să fie doborâţi de topoarele autorităţilor. Explicaţia edililor depăşeşte prin absurd acţiunea: copacii aparţineau altei epoci, cea comunistă. Locuitorii sunt revoltaţi, mai ales că respiră cel mai toxic aer din ţară.

Rând pe rând, copacii din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost puşi la pământ.

După tei, a venit rândul brazilor. Muncitorii primăriei au doborât cinci arbori care aveau aproape 10 metri înălţime. Încadrau de aproape 50 de ani faţada clădirii simbol a oraşului. Exact motivul pentru care autorităţile au vrut să dispară.

"E un nou concept de punere în valoare a ceea ce înseamnă monumentele Iaşului, monumentul Palatului Culturii, discutăm, practic, de emblema oraşului nostru" a declarat Vasile Harabagiu, viceprimarul oraşului Iaşi.

Majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni şi deteriorați, fiind plantați în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste.

Explicaţiile autorităţilor sunt revoltătoare pentru locuitori şi pentru activiştii de mediu

"Eu am intenţionat să îmi iau nişte lanţuri şi să mă leg de copaci, de bradul cel mai mare de vreo 15 metri care a fost tăiat" a spus Silviu Gurlui, specialist în măsurarea poluării.

"Şi aşa e atâta poluare încât nu cred că chiar trei copaci încurcau pe cineva, un copac este o valoare" a spus Franco Frunzetti, activit de mediu.

Un studiu european a arătat recent că Iaşi este cel mai poluat oraş din România.

"Iaşul este cel mai poluat din ţară din punct de vedere al particulelor" a declarat Silviu Gurlui, specialist în măsurarea poluării.

Medicii spun că aceste particule sunt deosebit de periculoase pentru sănătate, pentru că nu pot fi filtrate de organism şi ajung direct în plămâni. Iar în iaşi anul trecut valorile depăşeau de.280 de ori limita maximă admisă.

Ieşenii compară situaţia de acum cu cea din 2013, atunci când de pe bulevardul Ştefan cel Mare, au fost tăiaţi aproape 150 de tei tot la ordinul primăriei. După doi ani de proteste, copacii au fost înlocuiţi cu alţii. Au fost aduşi din Italia şi au costat nu mai puţin de 20.000 de euro.

În locul brazilor vor fi plantaţi arbori mici şi gazon. Totul va costa 250.000 de lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro