Antena Meniu Search
x

Video Iașiul întâmpină Anul Nou cu drone în loc de artificii. Veterinar: "Am întâlnit și cazuri de infarct după un astfel de stres"

Un spectacol cu drone, jocuri de lumini şi lasere ar putea înlocui anul acesta tradiţionalul foc de artificii de Revelion la Iaşi. Consilierii locali au votat această propunere ca să protejeze aerul de fum şi animalele îngrozite, de bubuituri. Show-ul tehnologic costă dublu faţă de artificii, dar primarul nu se uită la bani - crede că merită efortul.

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 07:51

Vezi și

După modelul acestui spectacol de la Sibiu, primăria din Iaşi a făcut planul pentru un show cu 200 de drone şi lasere, pe care să îl facă localnicilor cadou de Anul Nou. Artificiile nu mai sunt pe placul consilierilor locali.

Iulian Nicolau inițiator proiect, consilier local: "Un eveniment care poate fi un eveniment frumos doar dacă nu ar fi și un eveniment nociv, atât pentru noi, din punct de vedere al mediului, cât și pentru animalele de companie."

Artificiile, între tradiție și animalele înspăimântate

Superstiţiile spun că zgomotele puternice de Revelion alungă spiritele rele din noul an, spun adepţii artificiilor. Pocnetele înspăimântă bebeluşii şi animalele, răspund cei care ar vrea mai curând un revelion laser. Veterinarii confirmă. Au mulţi pacienţi chiar în noaptea de Anul Nou.

Pe acelaşi subiect

Dr. Gheorghe Solcan, medic Medicina Interna Veterinara: "Am întâlnit și cazuri de infarct după un astfel de stres. Există tranchilizante care se administrează chiar fără rețetă specială și pot fi folosite. Noi recomandăm în cazul animalelor mai anxioase."

Localnicii din Iaşi nu cad de acord. Unii vor tot artificii, alţii spun că a venit momentul să lase tehnologia să îi conducă în noul an.

"O idee genială, nu mai poluează aerul."

"Noi rămânem pe artificii pentru că simţi altfel când explodează şi vezi luminile faţă de drone."

"În principiu pentru asta mergem pentru artificii, acum vom vedea. Şi noi avem doi motănei şi stau ascunşi în timpul artificiilor."

Cât costă un spectacol cu drone față de unul cu artificii?

Pentru artificii, primăria de la Iaşi plătea 50.000 de lei. Nota de plată pentru spectacolul cu drone şi lasere ajunge la 100.000 de lei.

Mihai Chirica primarul Iașiului: "Multe dintre opţiuni rămân pentru focul de artificii, dacă vremea ne va permite să facem drone şi lasere atunci vom merge pe varianta drone şi lasere, asta depinde foarte mult de starea vremii."

Şi primăria de la Cluj-Napoca va organiza spectacol cu drone în locul artificiilor de Revelion. L Constanţa, Braşov, Târgu Jiu şi Galaţi, de pildă, nu se schimbă, însă nimic.

Occidentul este cu mult înaintea noastră. Anul trecut, britanicii au întâmpinat Revelionul cu un uluitor spectacol cu drone luminoase, combinat cu tradiţionalele artificii. Primul spectacol artistic cu drone, la nivel mondial, a avut loc în urmă cu zece ani, în Austria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Iașiul întâmpină Anul Nou cu drone în loc de artificii. Veterinar: "Am întâlnit și cazuri de infarct după un astfel de stres"