Antena Meniu Search
x

Video Ies la iveală detalii şocante după explozia din Călimăneşti. Ce se întâmpla pe şantier, înaintea tragediei: "Zdruncina ţeava aia din temelii"

Explozia din Călimăneşti. Tragedia de pe şantierul autostrăzii A7 scoate la iveală detalii şocante. Şantierul unde patru oameni au murit a rămas fără responsabil pentru protecţia muncii cu doar trei săptămâni înainte de tragedie. Fostul angajat DRDP Iaşi şi-a dat demisia pentru că era anchetat pentru contracte frauduloase. În plus, şi dirigintele de şantier a renunţat la atribuţii. Directorul regional CNAIR a fost acuzat că s-a numit consultant pe şantier ca să ia sporul de 75% pentru implicarea în proiecte cu fonduri europene. 

de Redactia Observator

la 23.09.2023, 19:46

Vezi și

Responsabilul pentru Sănătatea şi Siguranţa în Muncă lucra de la sute de kilometri distanţă, din birourile DRDP Iaşi, potrivit presei locale. În urmă cu trei săptămâni, acesta însă şi-a dat demisia după ce a devenit subiectul unei anchete penale. Este acuzat că vindea avize pentru accesul la drumul naţional din Botoşani prin firma proprie. Două companii au depus plângere pentru şantaj. 

Detalii şocante după explozia din Vrancea

"Relevanţa prezenţei sau absenţei persoanei care se ocupa de Protecţia Muncii în acea echipă de consultanţă va fi dată de ancheta internă, care este în curs. Această anchetă se desfăşoară în paralel cu ancheta procuraturii", a declarat Alin Șerbănescu, CNAIR.

Probleme au fost şi cu dirigintele de şantier. În februarie 2023, CNAIR nu a externalizat dirigenţia, iar în funcţie s-a numit singur Mugurel Laicu, consilierul local PSD şi șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. "Consultanţa era asigurată nu de un consultant independent, din păcate, pentru că nu s-au terminat licitaţiile, că sunt drenate, tergiversate", spune Ionuț Ciurea, ProInfrastructura.

Pe acelaşi subiect

Acuzat de subalterni că voia să obţină sporuri de 75% din implicarea în proiecte cu fonduri europene, Mugurel Laicu a renunţat în luna mai la funcţie. "Am renunțat atunci la postul de supervizor ca să nu mai iasă discuții că obțin eu nu știu ce avantaje", a declarat Mugurel Laicu, potrivit reporteris.ro.

Neregulile de pe şantier ar fi vechi

Neregulile de pe şantier ar fi vechi. "Acolo, în punctul ăla, s-a lucrat de luni de zile. Acolo s-a făcut decopertarea de prin martie. Şi după aceea s-a tot lucrat. Adică nu doar că decopertează, lucrează chestiuni serioase, cu vibrare, cu... Adică, zdruncină ţeava aia din temelii. Ce a păzit luni de zile consultantul?", adaugă Ionuț Ciurea, ProInfrastructura.

"Pentru construcţia acestei autostrăzi, există o autorizaţie de contrucţie. Discuţia pe care o avem noi acum în spaţiul public este legată de avizul de relocare a ţevii, de mutare practic a ţevii de gaz într-un anumit punct, dar autorizaţia de construcţie există, iar constructorul, după cum bine ştiţi, şi după cum v-am prezentat şi în comunicatul nostru, nu făcea lucrări de relocare, făcea lucrări la corpul autostrăzii, de îmbunătăţire a terenului de fundare", susţine Alin Șerbănescu, CNAIR.

Magistrala de gaz, repusă în funcţiune

De astăzi, magistrala de gaz a fost repusă în funcţiune. reprezentanţii firmei de construcţii nu sunt de găsit. 

Imagini filmate cu camera ascunsă:

  • Reporter: Aş putea să vorbesc şi eu cu cineva din conducere?
  • Angajat: Nu e nimeni.
  • Reporter: Nu e nimeni astăzi? Luni?
  • Angajat: Eu ştiu ce să vă zicem? Toată lumea e plecată pe teren. 

Sora lui Emil își plânge fratele ucis în explozie

Pentru familiile victimelor golul lăsat de explozie nu va putea fi niciodată umplut. Emil Ţepeş avea 47 de ani. Ducea ciment pe şantierul autostrăzii ca să mai câştige un ban pentru familia lui. Avea trei copii şi doi nepoţei.

"La ora şi la locul nepotrivit. El avea cursă cu descărcare aici, la o oră stabilită... ", spune sora lui Emil Ţepeş. "De vină e proiectantul. Cum să pui tu ditamai autostrada pe conducta de gaze?", se întreabă Toader Ţepeş, vărul lui Emil.

În Bicaz Chei, cunoscuţii sunt în stare de şoc. "Puteam fi mai mulţi, că ne ducem acolo să stăm la rând la descărcat şi puteam să fim 10 maşini", povesteşte Marin, un cunoscut de-al lui Emil. "Trebuia să mă duc şi eu. Am refuzat cursa şi am luat o cursă de Suceava", spune Mihai, şofer care trebuia să fie acolo la momentul exploziei.

Printre victime este şi Florin Bocu. Bărbatul de 37 de ani era căsătorit de trei ani şi avea doi băieți mici. În explozie au pierit şi Iulian Paiu, 47 de ani, şi Marius Chiriac, un tânăr de doar 30 de ani care abia se angajase la firma care executa lucrările pe Autostrada 7. 

"El lucra ca şofer, căra ciment, împrăştia cimentul. O fi fost în zonă acolo, cum s-a întâmplat nu ştiu nici în momentul de faţă", spune Alexandru Chiriac, tatăl tânărului. Tânărul abia se căsătorise şi urma să devină tată în mai puţin de patru luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Ies la iveală detalii şocante după explozia din Călimăneşti. Ce se întâmpla pe şantier, înaintea tragediei: "Zdruncina ţeava aia din temelii"