Antena Meniu Search
x
LIVE

Video ANIMAŢIE. Explozia din Călimăneşti, provocată de un utilaj. Salvatorii i-au găsit pe muncitori carbonizaţi: "Te duci să câştigi un ban şi mori aşa"

Explozie la Călimăneşti. O explozie puternică a zguduit judeţul Vrancea azi-noapte. Patru muncitori şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi sunt în stare gravă după ce un utilaj a atins o magistrală de gaz pe şantierul de pe Autostrada Moldovei. Una dintre victime se căsătorise în urmă cu doar câteva săptămâni şi urma să fie tată.

De Redactia Observator la 21.09.2023, 19:29
Vezi și

Explozia a avut loc puţin după miezul nopţii pe şantierul Autostrăzii A7, în zona localităţii Călimăneşti. Zgomotul puternic a zguduit pământul şi a fost auzit chiar şi în Focşani, la mai bine de 30 de kilometri depărtare. "E ceva halucinant! Zgomotul este... nu ştiu", spun martorii.

Filmul exploziei de la Călimăneşti

"Ia uite ce foc, ce foc mare! Foc mare! A explodat conducta de gaze, magistrala! Au spart-o ăştia (n.r. muncitorii)", zice un alt bărbat, care filmează de la distanţă. Apelurile la 112 au curs din toate părţile. Localnicii au primit şi mesaje RO-Alert. Mai multe echipaje de salvare au plecat spre locul nenorocirii, iar după 20 de minute a fost activat şi Planul Roşu de intervenţie.

Salvatorii s-au îngrozit de ce au găsit pe şantier: patru oameni erau carbonizaţi. Pe doi dintre ei cu greu i-au putut recunoaşte. "Nu am văzut niciodată aşa ceva!", exclamă un şofer.

Pe acelaşi subiect

Patru muncitori au murit carbonizaţi

Potrivit datelor preliminare din anchetă, pe şantier, în miez de noapte, erau 10 muncitori. Aceştia pregăteau primul strat din tronsonul de autostradă, iar un uitlaj care amesteca pământul cu ciment ar fi atins magistrala de gaz şi a provocat explozia. Suflul a fost atât de puternic încât a distrus tot în cale. 

"Am izolat zona închizând robinetul amonte aval de incident. Aşteptăm să se facă lumină. Vor veni echipele noastre de intervenţie", a declarat Cristian Schmidt, director Transgaz Vrancea.

La lumina zilei, un crater imens şi camioanele transformate în fier vechi arată proporţiile tragediei. Anchetatorii încearcă să refacă acum puzzle-ul de nereguli care a dus aici. "Aceasta este una dintre roţile autocisternei. A fost aruncată la zeci de metri distanţă de locul unde a avut loc deflagraţia", arată Bogdan Dinu, reporter Observator.

"Vuia flacăra puternic, vibrau prin casă dulapurile, uşile. Stau la 600 de metri. Era vuială mare, ca un cutremur, lumină puternic", povesteşte un martor. "Ardeau vreo 5-6 camioane sau utilaje şi o ţeavă de gaz. Ce ne am gândit - să fim echipaţi corespunzător, ca să nu ne punem corpul în pericol", spune Ciprian Baclov, pompier S.V.S.U. Mărăşeşti.

Destin frânt: Marius urma să devină tată

Printre cei patru muncitori care au ars de vii era şi Marius. Avea 30 de ani şi locuia la 40 de kilometri de locul exploziei. Îşi condusese iubita la altar la începutul lunii şi avea să devină tată. Rudele şi prietenii sunt în stare de şoc. "Necazul, când vine, cade pe suflete nevinovate. Nici nu ne gândeam să se întâmple", spune un vecin, în lacrimi.

Un bărbat de 37 de ani şi încă doi de 47 de ani din Neamţ, respectiv Bacău au mai murit în explozie. "Te duci să câştigi un ban şi mori aşa... Trebuie să le facă ADN-ul, că sunt arşi, sunt numai oase", spune un apropiat al victimei de 47 de ani.

Doi muncitori, la spital în stare gravă

Trei dintre supravieţuitori au fost deja externaţi şi sunt în afara oricărui pericol. Doi dintre ei, însă, au ajuns în stare gravă la spitalele "Bagdasar-Arseni" şi Floreasca din Bucureşti. "La ora 9 dimineaţa a ajuns al doilea pacient transportat cu elicopterul la Bucureşti. Medicii spun că starea pacientului este critică şi este intubat în acest moment", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.

Cel de-al zecelea muncitor a scăpat numai cu o sperietură. Un salvator care a ajuns printre primii la locul tragediei povesteşte cum l-a văzut fugind să se salveze. "În momentul în care s a produs deflagraţia, apoi, incendiul, a stat permanent cu ochii în spate să vadă că este în spatele cabinei, cabina autocamionului să-i fie parapet împotriva flăcărilor", spune Ciprian Baclov, pompier S.V.S.U. Mărăşeşti.

Guvernul e pregătit sa faciliteze transferul în străinătate pentru cele două victime aflate în stare critică în funcţie de evoluţia stării lor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Explozia din Călimăneşti, provocată de un utilaj. Salvatorii i-au găsit pe muncitori carbonizaţi: "Te duci să câştigi un ban şi mori aşa"