Antena Meniu Search
x

Video "Am pierdut tot ce aveam mai scump. Avea copii de crescut". Durere mare la locul tragediei din Călimănești. Sora lui Emil își plânge fratele ucis în explozie

Explozie în Călimănești. Conducta care a explodat pe şantierul Autostrăzii Moldovei ar fi fost fisurată de mai mult timp. Reporterii Observator au obţinut imagini în care se observă o gaură în magistrală. 
Acum, anchetatorii trebuie să verifice dacă ruptura a apărut în urma lucrărilor sau secţionarea a avut loc în urmă cu ceva timp. Transgaz susţine că ţeava era intactă înainte de intervenţia muncitorilor. Aseară au terminat lucrările de reparaţie, iar de astăzi ar urma să fie repusă în funcţiune.

de Redactia Observator

la 23.09.2023, 09:04

Vezi și

Una dintre pistele pe care merg anchetatorii este susţinută de mai multe poze pe care le-au obţinut reporterii Observator. O fisură de câţiva centimetri a magistralei construite în urmă cu mai bine de 30 de ani ar fi dus la explozia catastrofală

Nicușor Halici, prefect Vrancea: În una din secţiuni, cum am văzut, da, avea o fisură. Era în baza de jos fisurată. E în zona de jos, nu putea fi atinsă de utilaj.

Cauza exploziei din Călimăneşti

În momentul în care muncitorii ar fi tasat pământul de deasupra conductei, utilajul a apăsat cu putere punga de gaz şi o scânteie ar fi declanşat deflagraţia. Surse Observator spun că muncitorii ar fi trebuit să lucreze doar la lopată în zona magistralei, tocmai din motive de siguranţă. Doar că, pentru a da gata tronsonul cât mai repede, angajaţii se ajutau de un compactor. 

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: În acest moment, muncitorii decopertează o bucata neexplodată din magistrală, pentru ca specialiștii Institutului de Protecție Antiexploziva sa o poată expertiza. Vor sa vadă dacă prezintă fisuri, dar speră sa determine și dacă explozia a survenit în urma unei acumulări subterane de gaze sau sectionarii conductei cu utilajul folosit pe șantier.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Cel mai probabil, s-au aprins de la echipamentele de la maşinile care s-au găsit în realul erupţiei propriu-zise a gazului natural. Exista posibilitatea ca această distrugere a rezistenţei materialului să înceapă la un moment dat, să continue şi să existe un punct T zero în care pur şi simplu plesneşte conducta.

Transgaz respinge acuzaţiile

Reprezentanţii Transgaz infirmă categoric varianta. Conducta a fost reabilită în 2018, spun ei. 

Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt Transgaz: Conducta din Vrancea avea un diametru de 80 de cm. În ipoteza în care era o scurgere de gaze, ea ar fi fost simţită de către oameni. E greu de crezut că un muncitor simte miros de gaz şi continuă să lucreze.

Aseară, au reuşit să termine şi lucrările de reparaţie, iar de astăzi magistrala ar trebui să funcţioneze corespunzător.

Surse din Transgaz susţin şi că UMB Spedition efectuase lucrări de decopertare în zonă. Astfel, conducta de gaze ajunsese să fie la o adâncime de doar 0,6 m, în loc la peste 1 metru. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Eu aş pleca de la proiectare. S-a proiectat peste magistrala lui Transgaz. Ştiţi că aveau loc şi înlocuire  ale magistralei.

Muncitorii nu ar fi știut de existența conductei de gaz

Prefectul de Vrancea lansează şi o altă ipoteză, după discuţiile avute cu Dorinel Umbrărescu, patronul firmei care executa lucrările. 

Nicușor Halici, prefect Vrancea: Din susţinerile părţilor, conducta nu avea amplasamentul aici, conform documentelor puse la dispoziţie de proiectant şi de CNAIR. Aşa spune constructorul!

Variantă susţinută şi de muncitorii care erau acolo în noaptea tragediei.

Reporter: Voi ştiaţi că este ţeava de gaz acolo?

Florin Bădeanu, muncitor: Nu ştiam nimic. 

Reporter: Nu v-a anunţat nimeni că lucraţi lângă o magistrală de gaz?

Florin Bădeanu, muncitor: Nu.

"În faţa mea s-a aprins o mare flacără"Filmul tragediei, prin ochii lui Florin

Cei doi muncitori răniţi, transferaţi în Capitală se recuperează. Unul dintre ei a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Florin a avut noroc. Este unul dintre cei trei angajaţi care au fost deja externaţi. Imaginea din acea noapte îi va rămâne, însă, o rană vie în memorie. 

Florin Bădeanu, muncitor: În faţa mea s-a aprins o mare flacără. În jur de 25 de metri înălţime. Am fugit cât am putut de tare. În dreapta am mai văzut încă un coleg care fugea şi el să se salveze de focul acela. L-am aşteptat şi pe el, s-a urcat în maşină şi a zis: Dă-i că nu mai pot, sunt ars! Sunt prăjit pe spate!

Emil a fost omul care a ajuns pe şantierul autostrăzii la momentul nepotrivit

Între timp, rudele celor care au pierit în nenorocirea de miercuri noapte îşi plâng durerea. Emil a fost omul care a ajuns pe şantierul autostrăzii la momentul nepotrivit.  În noaptea exploziei a mers la Călimăneşti să ducă un transport de ciment şi a sfârşit carbonizat în cabină. Sora lui a mers la locul tragediei, împietrită de durere.

Sora lui Emil: Am pierdut tot ce aveam mai scump. Avea copii şi trebuia să îi întreţină şi să îi crească. Sper să nu treacă nimeni prin ce trecem noi. O familie îndurerată, îndoliată. Copii rămaşi fără nimeni.

Şi acasă, la Bicaz, tot satul îi plânge moartea.

Vecină: Foarte bun, un om muncitor, pentru familie şi pentru vecini că ne-a ajutat de atâtea ori cu orice,E foarte greu.

Niculae Paleu, vecin: Avea multe de făcut în viaţă el şi ce a făcut, a făcut bine.

Vecină: Un mare gol a lăsat în familie şi la vecini şi oricine l-a cunoscut numai cuvinte de laudă, pentru că acesta a fost Emil.

Ce se ştie clar până acum este că firma UMB Spedition nu avea aviz de la Transgaz pentru a lucra în zonă până când magistrala nu era mutată sau deviată. La fel de grav este şi faptul că Ministerul Transporturilor nu delegase niciun diriginte de şantier care să supervizeze lucrările. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » "Am pierdut tot ce aveam mai scump. Avea copii de crescut". Durere mare la locul tragediei din Călimănești. Sora lui Emil își plânge fratele ucis în explozie