Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Imagine dramatică în spitale, unde se aplică medicina de dezastre: Paturi ATI căutate pe reţele de socializare de familiile bolnavilor

De două zile secţiile ATI COVID nu mai au paturi libere pentru bolnavii infectaţi. Este actuala imagine a sistemului medical românesc care seamănă izbitor cu ce s-a confruntat Italia în primul val al pandemiei.  

de Redactia Observator

la 07.10.2021 , 13:25

Spitale supraaglomerate, pacienţi cu COVID în stare gravă pe liste de aşteptare, cozi interminabile de ambulanţe care aşteaptă să-şi lase bolnavii, dar nu au unde.  Este tabloul dezastrului sistemului medical din România. Iar criza sanitară se adânceşte pe zi ce trece. Imagini tulburătoare de la UPU Spitalul Pantelimon din Capitală au fost făcute publice în această dimineață, pacienții sunt tratați și pe holuri. Valeriu Gheorghiță a explicat că România a ajuns în situația în care era Italia anul trecut. 

Locuri la Terapie Intensivă nu mai sunt, aşa că Unităţile de Primiri Urgenţe şi holurile sunt pline cu bolnavi în stare gravă. Medicii abia mai fac faţă avalanşei de cazuri. Aşadar, ţara noastră trece prin infernul cu care s-a confruntat Italia în primul val al pandemiei. Ca să păstreze situaţia sub control, în spitale s-a dat ordin să fie amânate orice tratament sau intervenţie care nu reprezintă urgenţă. Este reacţia firească în caz de dezaste spun autorităţile. Situaţia este atât de disperată în spitale, încât familiile bolnavilor fac apel pe reţelele de socializare ca să găsească paturi pe secţiile de Terapie Intensivă. 

Valeriu Gheorghiță: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut

Articolul continuă după reclamă

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat joi cât de departe suntem de situaţia din Italia de anul trecut, având în vedere numărul mare de cazuri de COVID din ţara noastră din ultimele zile.   “Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, adăugând că ”valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor.”

Raed Arafat: Ordinul nu închide spitalele. Decizia pe care am luat-o este cea pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru

Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că ordinul care prevede suspendarea internărilor pentru pacienţii cronici și a intervențiilor chirurgicale pentru 30 de zile nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile.  ”În loc să am resurse pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută peste trei săptămâni, prefer ca resursele să fie la terapie intensivă să aibă grijă de un pacient care poate să fie în stop cardiac într-o oră. Prioritizarea resurselor este un principiu în cazul medicinei de dezastru, măsurile se iau temporar și iau act de o anumită situație specială, adică cifrele pe care le vedem în terapie intensivă, în secțiile de primiri-urgențe... Decizia pe care am luat-o este cea pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru, situația aceasta există. Salvarea de viață are întotdeauna prioritate și acesta este un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”, a spus miercuri Raed Arafat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Imagine dramatică în spitale, unde se aplică medicina de dezastre: Paturi ATI căutate pe reţele de socializare de familiile bolnavilor