Antena Meniu Search
x

Video Imagini ale disperării: Mamele trec graniţa ţinându-şi strâns în braţe copiii, după ce soţii au rămas să lupte pentru ţară. "Plecăm cu lacrimi pe obraz"

Peste 70 de mii de refugiaţi ucraineni au ajuns în ultimele cinci zile în România. Iar oamenii continuă să vină valuri-valuri. Nici frigul şi nici ninsoarea puternică de peste noapte nu i-au descurajat. Ştiu cu toţii că lasă în urmă durere, bombardamente, împuşcături şi un pericol imens. Au stat cu orele, în cozi interminabile până s-au văzut în siguranţă.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 20:07

Vezi și

A fost o noapte grea pentru refugiaţii care au trecut prin vama Siret. A nins încontinuu şi s-au format cozi uriaşe, aşa că oamenii au stau ore întregi în frig şi vânt. Înveliţi în pături, tremurând, refugiaţii au respirat uşuraţi când s-au văzut ajunşi de partea cealaltă a graniţei. Sunt studenţi, femei singure, copii speriaţi ori bunici care plâng pentru rudele care au rămas în Ucraina şi trebuie să meargă la luptă.

Refugiată: De cinci zile fug de război! Mergem în Grecia!

Oleg, refugiat: Soţia e de dimineaţă aici. Nu îi dă drumul! Aştept să plecăm, să mergem în Belgia. E însărcinată, e frig, e greu. Nu mi se pare normal. Îi spun să aştepte, plânge.

Un alt bărbat nu-şi găseşte liniştea de 5 zile. E din Kiev, iar războiul l-a prins la cursuri în Budapesta. Acasă erau soţia şi bebeluşul. A sunat-o imediat şi i-a spus să fugă. O aşteaptă acum în vamă.

Pe acelaşi subiect

Refugiat: Avem un băieţel de 11 luni. Locuim în Kiev. De a doua zi s-au mutat mai jos, la 30 de km de Kiev. Au avut o noapte teribilă.

Un bărbat a trecut graniţa pe jos, alături de câinele său

Oleg e din Harkov. Timp de 23 de ore a schimbat mai multe maşini şi trenuri pentru a fugi din calea bombardamentelor. Speriat de ce a văzut acasă, ultimii kilometri i-a făcut pe jos până la graniţă. L-a avut camarad pe câinele său.

Oleg, refugiat: Este foarte greu ce se întâmplă. Se aud împuşcături. Sunt bucuros că am avut curaj să vin până aici. Am venit cu trenul din Kiev. Am crezut că n-o să mai ies din tren.

Seara l-a găsit pe micuţul Ivan în casa unei familii din Ovidiu. Trei nopţi a stat într-un subsol din Odessa, până când părinţii au reuşit să fugă. Ieri a împlinit un an, iar gazdele i-au făcut o bucurie.

O refugiată de 84 de ani a murit la câteva ore după ce a ajuns în România

Din păcate, o refugiată sosită din Ucraina prin Isaccea, și cazată la Galați, a murit. Femeia de 84 de ani suferea de diabet şi i s-a făcut rău peste noapte. Extenuată şi îngrozită de ce a lăsat în urmă, a făcut infarct.

Dobrogea e sub cod portocaliu de viscol, aşa că dimineaţa i-a găsit pe oameni îngheţaţi în vămi. Majoritatea copii, care nu înţeleg ce se întâmplă, ori femei care izbucnesc în lacrimi când te apropii de ele.

Refugiată: Am venit cu copilul meu de 6 luni. Nu înţelege copilul în ce vreme s-a născut, să-mi las ţara

Refugiată: Plecăm cu lacrimi pe obraz după ce am închis uşile şi ne ducem în lume.

O mamă a reuşit să fugă cu cei trei copii. Cei mici sunt obosiţi, nu mai au răbdare şi nu înţeleg ce se întâmplă.

Refugiată: Băieţelului i-a fost frică atunci când a auzit primele împuşcături. Imediat ne-am strâns lucrurile şi am plecat în Ismail.

În vama din Siret au ajuns peste 400 de studenţi indieni la medicină în Ucraina. Mulţi dintre ei au fost martori la focurile de armă trase de grănicerii ucraineni sâmbătă noapte.

Refugiat: Au tras focuri în aer de 10-12 ori. Ne-am speriat. Am stat pe loc mai mult de 15 ore. Am stat în zăpadă.

Catrina are 19 ani şi este din Kiev. S-a trezit în mijlocul bombardamentelor, cu sirene asurzitoare şi o ploaie de împuşcături. În primele două zile de război a stat în subsolurile blocurilor. Azi dimineaţă a luat trenul din Oradea spre Olanda, împreună cu mama sa şi pisica Puşa.

Catrina, refugiat: Suntem foarte speriaţi. Putin este nebun, este un criminal, omoară familii întregi. Sunt bombe, bombardează nu doar obiectivele strategice, bombardează clădiri cu civili.

Mama Catrinei: În fiecare oră este un atac, o bombă.

În acelaşi tren s-au urcat şi Marina, împreună cu Renate, un băiețel de 4 ani. Merg către Polonia.

Refugiată: Mi-e teamă pentru mama, pentru bunica. Sunt în Ucraina şi le pot bombarda oricând.

Cântăreţul Dan Bălan ar fi blocat în Kiev

Dan Bălan, fost component al trupei O-zone ar fi blocat în Kiev. Cântăreţul, o vedetă extrem de populară în Ucraina, a postat un mesaj pe Instagram în care spune că este alături de oamenii greu încercaţi în aceste zile.

Departe de casă i-a găsit războiul şi pe alţi 11 copii ucraineni. Participau la un turneu de fotbal, în Braşov. Acum nu ştiu încotro s-o apuce. Sunt speriaţi şi le este teamă pentru părinţii lor.

Refugiat: Am decis ca, până la rezolvarea situaţiei din Ucraina, să rămânem aici. E mai sigur pentru copii. 

În Galaţi, un bloc de locuinţe a fost transformat de primărie în adăpost pentru refugiaţi.

Refugiată: Soţul meu ne-a dus până în Moldova. El a rămas acolo. Dacă este nevoie, se va duce pe front. Soţul meu este marinar, din cauza războiului n-a mai putut să plece. Am luat doar strictul necesar, o geantă mică.

În Bucureşti, peste 600 de studenţi din Odessa au fost cazaţi într-o sală de sport de la marginea oraşului.

Reporter: Care este situaţia în Ucraina?

Refugiat: Foarte rea, ne e frică să dormim noaptea.

Refugiat: Toată lumea e îngrozită, şocată.

Alţi tineri, după zile întregi în care au rătăcit pe străzi, au ajuns în casa unui bucureştean. Omul i-a văzut speriaţi la metrou şi i-a luat acasă.

Yegor - refugiat: E dificil pentru noi, părinţii noştri sunt în Ucraina, mama ei stă într-un adăpost anti-bombe. Au mutat mobila. Să fie cât mai aproape de pereţii rezistenţi. Au pus hârtie în ferestre, să nu fie ucişi.

Daria: Prietenii mei sunt în adăposturi anti-bombe.

Biden - refugiat: Unul din prietenii mei ne protejează ţara, este înrolat în forţele speciale şi luptă într-un oraş din sudul Ucrainei.

În toate vămile, refugiaţii care ajung la noi în ţară sunt aşteptaţi de voluntari cu mâncare, haine ori medicamente.

Vasile Şicală, poliţia de frontieră: Cel mai mult mă impresionează mamele care vin cu copiii plângând.

Autorităţile promit un culoar umanitar prin care să ducă ajutoare în Ucraina. Comisarul european Ylva Johansson a făcut azi o vizită fulger la vama din Siret. Pentru mulţi refugiaţi, România e doar o oprire de câteva ore. Oamenii se odihnesc în corturile amenajate de autorităţi, se urcă în autocare ori trenuri şi pornesc mai departe spre alte destinaţii. Peste 70 de mii de ucraineni au intrat în România în ultimele cinci zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Imagini ale disperării: Mamele trec graniţa ţinându-şi strâns în braţe copiii, după ce soţii au rămas să lupte pentru ţară. "Plecăm cu lacrimi pe obraz"