Primele imagini din Centrul de reeducare în care ar fi fost torturaţi mai mulţi minori germani
De patru zile fierbe Maramureşul, într-o anchetă fără precedent care implică două state. România şi Germania. Jurnaliştii nemţi au ajuns la centrul de reeducare din Vişeu de Sus, unde mai mulţi minori ar fi fost torturaţi.
De patru zile fierbe Maramureşul, într-o anchetă fără precedent care implică două state. România şi Germania. Jurnaliştii nemţi au ajuns la centrul de reeducare din Vişeu de Sus, unde mai mulţi minori ar fi fost torturaţi. Spun că practicile sunt bine cunoscute în ţara lor: pentru că germanii nu le fac faţă, copiii sunt trimişi în state unde reeducarea se face mult mai dur. Avem şi primele imagini surprinse în centrul unde s-ar fi întâmplat ororile.
Căsuţe din lemn, grajduri şi garduri cu sârmă ghimpată. Aşa arată tabăra de reeducare pentru copiii nemţi din Maramureş. Aici, spun procurorii, mai mulţi copii ar fi fost înhămaţi la căruţe, legaţi cu funii şi torturaţi în drumul spre reintegrarea socială.
Practici despre care tutorii copiilor nu suflă o vorbă. Cu greu, am luat legătura cu Consulatul German în România.
Patru copii au depus plângeri împotriva personalului din centru. Cinci oameni au fost arestaţi pentru rele tratamente, printre care şi Bert Schumann, liderul proiectului. Soţia lui a primit control judiciar.
În mijlocul scandalului, câţiva copii din tabără au fost luaţi de către autorităţile germane. În secret.
Secretul îl explică un jurnalist german, venit chiar astăzi în munţii Maramureşului pentru a documenta acest caz.
La cei mai norocoşi, mai vin familiile, dar numai în vizită.
Tatăl unui copil adus în România susţine că "şi în familia gazdă şi în proiect, copilul meu e foarte bine. Nu a zis niciodată că este maltratat".
Acest tată stă în România până pe 2 septembrie, cu fiul său. Gazdele spun că, de-a lungul anilor, au găzduit multe familii ale copiiilor din centru.
Peste 100 de copii au trimis nemţii în Maramureş în ultimii 15-20 de ani. Deşi au mai existat suspiciuni asupra centrului, până acum nu a fost nimeni cercetat.
Noua situaţie îi face pe cei care au fost în centru să se teamă de închiderea proiectului.
Peste 30 de familii beneficiază de sume cuprinse între 500 şi 1000 de euro, lunar, ca să aibă grijă de câte un copil german.
În urma anchetei penale, proiectul german de reeducare din România ar putea fi oprit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰