Video Înarmaţi cu ciomege, sute de ciobani continuă protestele. Sunt hotărâţi să lupte pentru a opri măcelul oilor: "Facem revoluţie!"
Pesta Micilor Rumegătoare a scos din nou crescătorii de animale în stradă. Sute de ciobani din Timiş, dar şi din judeţele învecinate încă sunt nemulţumiţi de măsurile drastice impuse de autorităţile sanitar-veterinare care ar putea să-i lase fără animale. Deşi la începutul săptămânii, fermierii au avut o întâlnire cu premierul, decizia finală nu pare să fie deloc pe placul fermierilor. Oamenii sunt hotărâţi să lupte până în ultimul moment pentru a opri măcelul ovinelor.
Înarmaţi cu ciomege şi pregătiți să-şi apere cu propriile mâini afacerea care le pune zilnic o pâine pe masă. Aşa l-au aşteptat sute de ciobani din vestul ţării pe preşedintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Alexandru Nicolae Bociu, preşedinte ANSVSA: Evoluţia Pestei Rumegătoarelor Mici este la nivel naţional una staţionară. Am închis 16 focare. Lucrurile evoluează, dar n-o să putem să blocăm o ţară întreagă pentru faptul că nu există coordonare şi colaborare. Ne dorim să intrăm în fiecare exploataţie. Să reevaluăm acea exploataţie, iar dacă sunt soluţii legale le vom pune în aplicare, în ideea de a sprijini şi de a ajuta fermierii.
Astfel, măsurile impuse de autorităţi încă stau în picioare. Timp de o lună, ovinele nu vor putea fie mutate între fermele din ţara noastră, însă exporturile vor continua.
Ciobanii primesc despăgubiri doar în anumite condiţii
- "Mi-aţi distrus viaţa". Ciobanii au plâns în faţa Guvernului, după ce le-au fost sacrificate 230.000 de oi
- Zeci de ciobani au protestat în faţa Guvernului faţă de măsurile drastice ale ANSVSA. O femeie jandarm a fost...
- Pesta oilor distruge afacerile fermierilor: "De ce să ne distrugă munca noastră de o viaţă? Nu dorm de o...
În cazul în care ovinele nu vor da semne de însănătoşire, soarta lor va fi aceeași - vor fi ucise controlat, spre nemulțumirea stăpânilor.
Alexandru Nicolae Bociu, preşedinte ANSVSA: Vom interzice pe o perioadă de 30 de zile tot ceea ce înseamnă mişcarea efectivă de ovine pe teritoriul naţional, dând posibilitatea fermierilor să ducă animalele către abator şi către centul de colectare.
Cioban: Nu poţi într-un minut, două să le dăm în cap şi să le omorâm, că nu se poate aşa ceva. Dacă vor scandal sau revoluţie cu ciobanii, facem revoluţie.
Cioban: E foarte dureros, că-i munca oamenilor de-o viaţă.
Totuşi, ciobanii vor primi despăgubiri în cazul în care animalele lor vor fi sacrificate, însă asta doar dacă fermierii au respectat legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰