Românii se testează tot mai des de coronavirus, la cerere, de teama unei infecții

De Andreea Milea.
Publicat: 09.10.2020, 21:00.
Actualizat: 09.10.2020, 21:04

Cu mic, cu mare, la testare! 60.000 de teste au fost realizate în doar două zile, număr record pentru România. Mai mult de o treime au fost făcute la cerere, deşi a trecut perioada concediilor. E un semn că tot mai mulţi oameni vor să ştie dacă sunt sau nu infectaţi. Odată cu numărul testelor, creşte şi timpul de aşteptare - rezultatele vin, ca în luna august, în 2-3 zile.

Cunosc pe cineva diagnosticat, s-au întâlnit cu cineva suspect de coronavirus sau chiar au simptome. Sunt motivele care îi îngrijorează şi îi determină pe oameni să se programeze sau să meargă de urgenţă la o testare.

Numărul celor care vor să se testeze este chiar mai mare decât cel indicat de cifrele oficiale. Unii nu vor să achite tariful, alţii sunt prea speriaţi că ar putea fi bolnavi.

Specialiştii avertizează că persoanele care au deja simptome sau contacţii direcţi ai celor infectaţi nu ar trebui să meargă singuri să se testeze. Ei ar trebui să sune la Direcţia de Sănătate Publică sau la Urgenţe.

Emilian Imbri, manager Spital Victor Babeş: Sunt persoane care vin, ignorând că ar putea să transmită sau să fie într-adevăr infectate. Vin la poarta spitalului şi spun "nu mă simt bine", sunt contact şi nu mă simt bine. Majoritatea vin cu maşina personală. Ei trebuie să vină conform normelor de protecție.

În ultimele 24 de ore au fost prelucrate peste 29.000 de teste. Dintre care 40% au fost făcute la cerere. Comparativ cu ziua de ieri, astăzi avem în plus peste 400 de teste făcute în afara definiției de caz.

Şi în Europa creşte constant numărul de teste efectuate. În Franța, de exemplu, procedura este gratuită.

Radu Lupescu, medic român stabilit în Franţa: Cine le achită? Statul francez. Sunt o sumedenie de teste. Securitatea socială rambursează o anumită sumă pentru fiecare test care este făcut direct laboratorului.

În Italia, care resimte şi ea din plin valul doi, mii de oameni vor neapărat să afle dacă sunt bolnavi. Aşa că stau la coadă în faţa centrelor de testare, chiar şi noaptea.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro