Înfricoşător! Blestemul diamantului Koh-i-Noor, cel mai vechi diamant din lume
Pentru vechii greci, erau lacrimi ale zeilor, urmaşii Romei vedeau în ele frânturi desprinse din stelele căzătoare, iar astăzi stârnesc invidia tuturor! Cu excepţia unuia: Koh-i-Noor

Povestea diamantului începe în secolul al XIV-lea, când mai mulţi bătrâni au găsit piatra superbă în râul indian Godavari. Spre deosebire de alte pietre, Koh-i-Noor nu a fost niciodată vândut, ci a ajuns în posesia numeroşilor proprietari în urma unor crime, jafuri sau cuceriri. Denumirea lui vine din limba persană, însemnând “muntele de lumină”.
În anul 1526, Baber, un sultan fondator al dinastiei mongole, a furat faimosul diamant, moment din care blestemul pare să fi început îşi facă efectul. Sultanul şi succesorii săi au avut un sfârşit tragic, după care, în anul 1739, nestemata a devenit proprietatea lui Nadir Şah.
Acesta din urmă, după ce a jefuit oraşul Delhi, l-a dus în Persia, unde piatra de 105 karate şi-a îndeplinit încă o dată blestemul, şi sultanul şi-a găsit sfârşitul violent.
În 1852, Koh-i-Noor a ajuns în posesia Coroanei Engleze. În acea perioadă crimele, asasinatele, jafurile şi înşelătoriile s-au ţinut lanţ, întărindu-se ideea că cine intră în posesia lui era lovit de destin. În acest fel, diamantul cel mai frumos şi dorit se transformase în cel mai mare blestem. Nici un suveran englez nu a îndrăznit să-l poarte, toţi îl admirau, dar niciunul nu îndrăznea să îl atingă.
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
- Cinci membri ai unei comisii INML, urmăriţi penal în cazul renumitului chirurg de la Fundeni acuzat de malpraxis....
- Ce recompensă primesc de la stat vânătorii de comori, pentru fiecare descoperire arheologică. Uneori uită răsplata
- Fructul românesc cu care Cristian a ieșit deja pe piaţă. Un kg e dublu acum faţă de cel din import
Purtat de mai mai multe capete regale, a fost montat, în cele din urmă, pe coroana Reginei Elisabeta, aceasta fiind ultima persoană care a purtat faimoasa piatra.
Astfel, a apărut legenda conform căreia bărbatul care poseda Koh-I-Noor are ghinioane, sau îi aduce moartea, în timp ce femeilor le aduce numai noroc!
În prezent, diamantul, datat cu 5.000 de ani în urmă ,ornează coroana ce face parte din bijuteriile Windsor ale familiei regale, iar cea care urmează să poarte celebra piatra va fi Kate Middleton.
Foto: Telegraph.co.uk
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰