Instituţiile statului dau vina una pe alta pentru tornada de la Călăraşi (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 01.05.2019, 20:08.
Actualizat: 01.05.2019, 20:37

Tornada lasă în urmă şi un vârtej al acuzaţiilor între autorităţile statului. Oamenii nu au fost avertizaţi prin sistemul RO Alert să se adăpostească din calea furtunii, deşi vântul a lovit cu 200 de kilometri la oră. Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă dau vina pe meteorologi.

Tornada lasă în urmă şi un vârtej al acuzaţiilor între autorităţile statului. Oamenii nu au fost avertizaţi prin sistemul RO Alert să se adăpostească din calea furtunii, deşi vântul a lovit cu rafale de 200 de kilometri la oră. Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă dau vina pe meteorologi care nu au emis o informare pe măsura pericolului. Specialiştii ANM se apără spunând că au dat alertă cod portocaliu de vreme rea.

Norii ameninţători au apărut pe cerul României şi pe radarele metorologilor încă de dimineaţă.

Tornada, prefaţată cu alerte meteo de vânt 90 de kilometri pe oră

Puţin înainte de ora 17.00, specialiştii ANM trimit o avertizare cod portocaliu de vreme severă pentru mai multe judeţe, printre care şi Călăraşi.

Alerta de cod portocaliu a plecat de la ANM cu 30 de minute înainte ca tornada să lovească judeţul Călăraşi.

Aparatele radar înregistrau un nor de suprafaţă la aproximativ 500 de metri de sol.

În alertă se vorbeşte de rafele de vânt de până la 90 de kilometri pe oră şi de precipitaţii. Nimic despre o posibilă tordadă sau un fenomen meteo extrem.

Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM: A fost un cod portocaliu în care nu se vorbea de vijelie ci de vijelie puternică. Aceste informaţii care au ajuns şi la autorităţile locale sunt mai rare. Noi tot ce am putut face ca echipă operativă am făcut. Avertizarea cod portocaliu era valabilă o oră, exact în localităţile unde s-a semnalat şi tornada

Tornada de la Călăraşi nu a fost anunţată pe sistemul RO ALERT

Codul portocaliu nu este însă suficient pentru declanşarea sistemului de avertizare a populaţiei RO ALERT.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Pentru Ro Alert trebuia să fie ori cod roşu, ori să ne sune cineva. Nimeni nu ne-a anunţat de fenomenul de marţi, poate nici ei nu ştiau, că am fi dat pe rază de 5 sau 10 kilometri

Familii întregi sunt în pericol fără să ştie. Localnici şi trecători.

Climatologii spun că formarea tornadelor nu poate fi clar anunţată. Dar recunosc faptul că marţi toate elementele arătau că va avea loc.

Roxana Bojariu, climatolog: Se poate observa pe radar. Din păcate nu cu foarte mult timp înainte. Când vorbim de prognoze pentru tornade cel mult putem să estimăm condiţii favorizante pentru ele. Au existat aceste date şi această instabilitate foarte puternică a fost anunţată. Au fost avertizări din acelea cu anunţare imediată. Anunţul a fost pentru tornadă sau fenomene extreme. Pentru fenomene de instabilitate

Un meteorolog amator din Oradea susţine că a avertizat asupra tornadei încă de la ora 12.00. A publicat chiar o hartă pe contul său de facebook.

Norul principal al tornadei, format la 13.000 sau 14.000 de metri altitudine

Tornada s-a format în urma mai multor elemente climatologice. Aerul cald a urcat, în timp ce masa de aer rece a coborât.

Aşa s-a format norul principal sau supercelula, cum este ea denumită, la 13-14 mii de metri.

Curenţii circulari au format pâlnia tornadei. Iar un alt nor de suprafaţă s-a aflat la nici 500 de metri de pământ.

Puterea vântului a fost cuprinsă între 100 şi 200 de kilometri iar durata tornadei a fost de 20 de minute.

Tornada de la Călăraşi, grad 2 pe o scară de la 0 la 5

Specialiştii au încadrat fenomenul în clasa a doua de pericol, pe o scară de la 0 la 5.

Bogdan Antonescu, cercetător Asociaţia Română de Meteorologie: Tornadele sunt produse de o structură care se numeşte supercelulă. Un nor cu dezvoltare pe verticală. În zona de aici avem o rotaţie foarte mare, deasupra tornadei. Supercelula este un nor care are parte de o rotaţie inversă acelor de ceasornic. Zonele acestea sunt periculoase

Tornadele sunt specifice zonelor subtropicale dar din cauza schimbărilor climatice România a intrat recent pe harta acestor fenomene extreme.

Meteorologii români au evitat folosirea termenului tornadă până recent, preferând să numească fenomenele de acest gen fuior sau vârtej.

În 2002, la Făcăeni, trei oameni au murit şi alte câteva zeci au fost răniţi după o tornadă. 400 de case au fost avariate atunci.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.