Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Întoarcerea la Cernobîl! Radiaţiile din sarcofagul reactorului pot ucide sute de milioane de oameni

26 aprilie 1986, o zi pe care cei 50.000 de locuitori ai oraşului Pripiat nu o să o uite prea uşor! Au luat cu ei doar acte, bijuterii şi hainele de pe ei, neştiind că nu se vor mai întoarce niciodată acolo

de Diana Juncu

la 02.06.2014 , 19:54

După 28 de ani, doar curioşii merg să viziteze oraşul pierdut, fascinaţi de imaginile post-apocaliptice.

Zona de Excludere

În jurul Centralei Nucleare Cernobal a fost desemnată o zonă de excludere de 30 de kilometri, în care accesul este interzis datorită nivelului ridicat al radiaţiilor. În total, peste 2.000 de localităţi au fost abandonate, atât în interiorul Zonei cât şi în afara acesteia.

Articolul continuă după reclamă

Datorită absenţei omului, natura a revendicat teritoriul abandonat, aici aflându-se cele mai mari populaţii de animale sălbatice (căprioare, mistreţi, lupi, râşi). Acest lucru atrage un număr mare de braconieri, alături de intruşi în căutare de fier vechi şi alte lucruri de valoare abandonate în 1986, ignorând total pericolele radiaţiilor.

Unii oameni merg în Pripiat, în cadrul unor tururi organizate, timpul pe care îl petrec acolo este redus, iar măsurile de protecţie în faţa radiaţiilor sunt maxime. Alţii însă, preferă să se ducă acolo de capul lor, în ilegalitate, petrec mai multe zile şi nu îşi bat capul cu măsurile de protecţie. Nu sunt deranjaţi de nimeni, pot să doarmă unde doresc şi să rătăcească prin oraşul-fantomă după plac.

Oraşul părăsit Pripiat şi întreaga Zonă de Excludere, o capsulă a timpului...

Totul este încremenit, exact aşa cum arăta în aprilie 1986, când a fost evacuat în grabă. O vizită aici este un salt îndărăt în timpurile Uniunii Sovietice. Chiar dacă paşii turiştilor pot fi nesiguri, toţi cei care ajung aici trebuie să înveţe avertismentul pe care Cernobîl l-a oferit umanităţii: omul trebuie să renunţe la aroganţa cu care tratează forţe mai mari decât poate stăpâni.

În unele zone nu te poţi aventura fără a primi o doză masivă de radiaţii. În interiorul sarcofagului de beton al reactorului cu numărul IV există suficient plutoniu pentru a ucide 100.000.000 de oameni, iar ţinând cont de timpul de înjumătăţire al acestuia (245.000 ani), este cert că zona va rămâne nepopulată pentru totdeauna.

Este interzis vizitatorilor să scoată din zona moartă ''suveniruri'', întrucât totul este contaminat. Zonele acoperite cu vegetaţie sunt cele mai periculoase, exceptând desigur proximitatea sarcofagului reactorului al IV-lea.

Căderile radioactive din Europa au determinat creşterea masivă a numărului de decese, malformaţii congenitale şi afecţiuni degenerative.  Potrivit specialiştilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Depunerile radioactive au afectat România mai ales în primeIe zile ale lunii mai, din cauza schimbării direcţiei vântului. În noaptea de 1 mai, staţiile care se ocupau cu măsurarea radioactivităţii au transmis că, în anumite zone ale ţării, s-au înregistrat valori depăşite ale radioactivităţii. Cel mai ridicat grad de poluare a fost atins în Iaşi, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare. Totodată, radioactivitatea a crescut foarte mult şi în Suceava, Târgu-Mureş, Galaţi şi Tulcea.

Vezi si: 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

FOTO și VIDEO: Un secret ținut vreme de 20 de ani! Accidentul de la Cernobîl ar fi putut pulveriza jumătate din Europa

Diana Juncu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Întoarcerea la Cernobîl! Radiaţiile din sarcofagul reactorului pot ucide sute de milioane de oameni