Antena Meniu Search
x

Povestea puştiului care a suferit 12 operaţii, dintre care 4 pe creier, şi a învins cancerul

Denis Paşcovici, băiatul fostului fotbalist Cosmin Paşcovici, a învins cancerul cerebral, dar e nevoie de o nouă operaţie din pricina ignoranţei unor medici români

Deşi puştiului i-a fost extirpat 80% din creier, el nu are tulburări locomotorii, spre surprinderea medicilor. Vorbeşte însă greu şi, din când în când, viaţa lui e zdruncinată de reapariţia unui semn sau urmări ale bolii pe care a îngenuncheat-o.

9, 7, 12, 600.000. Nu, nu sunt parametri vreunui fotbalist, nici măcar statisticile unei echipe de fotbal. Reprezintă reperele unui băieţel care, în locul unei copilării brodate cu desene animate, jocuri şi distracţii, a dus o luptă continuă cu viaţa şi, cel mai important, a învins de fiecare dată!

Este vorba despre Denis Paşcovici, băieţelul care a dat peste cap până şi logica hipertehnicii medicale, reuşind să învingă cancerul ori de câte ori acesta a încercat să îl doboare.

Numerele de mai sus reprezintă: 9 ani are acum Denis Paşcovici, 7 ani au trecut de când i s-a descoperit tumora pe creier, 12 operaţii a suferit până acum şi 600.000 de euro au fost costurile medicale. Din această sumă, o treime a fost subvenţionată de statul român, restul a venit din resurse proprii şi din donaţii.

ÎNCEPUTURILE:

Pentru a-i îndepărta tumoarea, cei mai buni chirurgi din Franţa au fost nevoiţi să-i taie 80% din creier! Studiile făcute până acum arată că doar 16% dintre cei cu cancer cerebral supravieţuiesc. Iar celor care funcţionează cu doar 20% din creier nici nu s-au mai sinchisit să le calculeze şansele!

CE A URMAT

Denis e singurul de la Institutul Oncologic Gustave Roussy, din Paris, cel mai mare din Europa, care a reuşit să doboare cea mai nemiloasă boală a mileniului cu doar 20% din creier!

„După ce îl operaseră, doctorii ne-au spus că şansele lui sunt mici. Când au văzut cum s-a recuperat, ne-au spus: <Ce s-a întâmplat cu Denis e un miracol. 50% este ştiinţă, dar restul este Divinitate, Dumnezeu a vrut ca el să trăiască>”, povesteşte Ionela, mama micuţului, care, de 7 ani, şi-a schimbat Universul.

CUM E ACUM

Şi că Divinitatea lucrează pentru Denis stau dovadă evoluţiile sale ulterioare. Băiatul nu are tulburări locomotorii, de neînţeles pentru doctori, având în vedere că mai are doar 20% din creier.

„Vruuum”, se aude pe holul apartamentului din Constanţa al familiei Paşcovici. Totul se încheie cu un scârţâit şi ţipete de bucurie. E Denis care călăreşte o maşinuţă dorind să arate că el nu doar că nu are probleme locomotorii, ci are şi skill-uri de pilot!

„Să vezi cum ia curbele şi cum aleargă, parcă e Speedy Gonzalez”, spune tatăl, Cosmin, cel care, ca fost fotbalist la Petrolul, Farul, Dinamo sau UTA, a făcut posibilă o parte din suma de 600.000 de euro, necesară vindecării!

Cu toate astea, cancerul a lăsat urme iremediabile! „Spune <papa>, <apă>, <bebe>, <mama>, <tata> şi alte câteva cuvinte pocite, cam atât”, explică Ionela. Centrii vorbirii nu funcţionează pentru că laboratorul unde cuvintele sunt decodificate şi de unde semnalele şi comenzile sunt trimise la sutele de muşchi şi plămâni, laringe şi gură a fost afectat de radioterapie!

„Mergem la logoped de 3 ani, la psiholog de 5 ani, iar de anul trecut mergem şi la şcoală, la clasa zero”, zice Ionela. „Mergem” este definiţia perfectă a unei mame care nu şi-a abandonat niciodată puiul, chiar dacă unii doctori din ţară i-au transmis că ar fi mai bine să facă un alt bebe!

Denis e înscris la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, cu toate actele legale, el fiind o persoană cu handicap grav, ce are nevoie de profesor de sprijin.

Într-o clasă de 25 de copii, Denis palpează fericirea. „Se joacă, face bastonaşe, colorează. E o activitate care îi place la nebunie, iar toţi copii îl iubesc. El este un pacifist convins, cum se ceartă cineva, cum îl ia în braţe, îl pupă!”, explică mama, care stă cu băieţelul de 9 ani chiar şi în sala de clasă.

La 9 ani, Denis are 135,5 centimetri şi 32 de kilograme, adică exact cum ar trebui să aibă un copil sănătos, de vârsta lui.

„Are o poftă de mâncare ceva de speriat, l-am mai trecut pe regim că se făcuse cât mine aproape”, se amuză Cosmin Paşcovici. Ca fapt divers, analizele i-au ieşit perfect, iar hemoglobina este 14. „Parcă n-a făcut niciodată chimioterapie”, au exclamat medicii.

Ionela îi dă să mănânce, iar piticul o strânge în braţe şi o pupă neîncetat! „Hai, gata, că văd gagicile tale de la şcoală şi după aia spun că eşti prea mămos! Lui Denis îi place de trei fete, Luiza, Sara şi Delia, ultima fiind şi prima lui slăbiciune”, povesteşte, râzând, Ionela. 

PATRU VERTEBRE TĂIATE

De 2 ani, Denis nu mai are probleme de sănătate. Nu a mai făcut crize de epilepsie atât de des şi nici dureri de cap profunde nu a mai acuzat. Micuţul însă pare însă că şi-a făcut abonament pe cursele aeriene Bucureşti – Paris.

O veste proastă a intrat în casa familiei Paşcovici chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. La un control de rutină, doctorii au descoperit un soi de malpraxis!

„I-au făcut un RMN lui Denis şi au descoperit că două vertebre sunt tăiate în zona cervicală. Apoi i-au făcut şi o radiografie, iar ea a relevat faptul că de fapt sunt patru vertebre tăiate!”, explică Ionela cu lacrimi în ochi.

Ce înseamnă asta? Că Denis cu cât va creşte mai mult cu atât va avea mai mult de suferit. „Capul i se va duce într-o parte, iar coloana i se va strâmba, dacă nu acţionăm rapid”, a fost verdictul medicilor, care vor să-l opereze în perioada imediat următoare pe pitic şi să-i sudeze vertebrele.

CINE E DE VINĂ?

În 2006, când lui Denis i-a fost descoperit cancerul cerebral, micuţul a suferit prima operaţie de extirpare a tumorii în Bucureşti, la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

„Chirurgul ne-a explicat că în momentul în care tai scalpul pentru a ajunge la creier există şi riscul de a tăia vertebrele, dar acest lucru trebuia să ne fie comunicat de către cei care l-au operat prima dată”, spune Ionela.

Francezii au început o anchetă internă şi au luat fişa medicală a lui Denis. „La ei nu figurează că s-au tăiat vertebrele, aşa că, probabil, asta s-a întâmplat în România, la prima intervenţie chirurgicală. Deranjant e că nu ne-a spus nimeni despre această problemă pe care o puteam rezolva când Denis era mai mic. Doctorii ne-au spus că dacă ştiam din timp, ar fi purtat câteva luni un guler special, iar vertebrele s-ar fi sudat singure. Acum nu se poate decât cu operaţie”, povestesc, disperaţi, părinţii.

Denis nu ştie că-l aşteaptă o nouă operaţie. Nu ştie nici că e unic, că e singurul care a reuşit să respingă cancerul cerebral, deşi i-a mai rămas doar o bucăţică de 20% din creier! Dar poate simte că are mai mulţi îngeri păzitori, care s-au mutat cu chirie în camera sa din Constanţa! 

DECLARAŢII:

„Îi mulţumi domnului Ion Marin şi soţiei pentru că ne-au făcut un cadou extraordinar înainte de sărbători. Ne-au ajutat financiar, a însemnat foarte mult pentru noi şi pentru Denis”

Cosmin Paşcovici

„Suntem trişti pentru că scăpasem de ce era mai grav şi acum iar trebuie să-l operăm pe Denis din cauza neatenţiei unor doctori! În loc să ne bucure creşterea băiatului, pe noi ne întristează pentru că poate avea de suferit”

Ionela Paşcovici

„Fac orice se poate pentru ca familiei să nu-i lipsească nimic. Aştept o ofertă, dacă se poate în fotbal cu atât mai bine. Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez în fotbal, sunt extrem de motivat”

Cosmin Paşcovici

4 operaţii pe creier a suferit Denis Paşcovici, plus alte opt prin care i-au fost instalate în corp un tub de dren, care să ajute la reglarea presiunii intracraniene, şi un cateter, în zona inimii

5 medicamente pe zi ia Denis, antiepileptice, calciu, vitamina D şi altele pentru a preveni reapariţia cancerului

Programul zilnic al lui Denis:

8:00 – 10:00: Şcoală

10:30 – 12:30: Şedinţă la psiholog

16:00 – 17:30: Şedinţă la logoped

Probleme mari cu banii

Cosmin Paşcovici nu mai evoluează la nivel înalt de doi ani, iar tot ce a strâns în cariera sa a cheltuit pentru ca Denis să se facă bine. Fostul fundaş stânga, ajuns acum la 35 de ani, joacă de plăcere, iar ca profesionist o face la o echipă de futsal. Câştigă cam 600 de lei pe lună, cam cât să acopere întreţinerea şi unele cheltuieli! „Am Licenţa A, adică pot fi antrenor secund în prima ligă şi principal de la a doua ligă în jos. Fac acum şi cursurile de psihopedagogie pentru a putea preda în şcoli şi Masterul la Facultatea de Educaţie fizică şi sport”, spune Cosmin.

Cei care vor să ajute familia Paşcovici pot depune bani în conturile

RO22BRDE140SV43365171400

RO36BRDE020SV25174700200

Reportajul a apărut şi în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor. Mai multe informaţii şi imagini găsiţi aici www.gsp.ro/gazeta-digitala/

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Povestea puştiului care a suferit 12 operaţii, dintre care 4 pe creier, şi a învins cancerul