Antena Meniu Search
x

Video Invenţia care ar putea salva mii de vieţi. Cristian a studiat modul în care oamenii își pierd viața în accidente rutiere şi vrea să pună capăt fenomenului

Un medic legist din Bucureşti vrea să facă un mecanism care să îi prindă pe pasagerii din maşină ca într-o capcană, ca să nu fie aruncaţi din autoturism şi ca să nu se lovească de elementele din habitaclu, în urma unui accident. Producătorii de maşini privesc cu ochi buni invenţia şi spun că aşteaptă prototipul, pentru testare. 

de Redactia Observator

la 18.11.2023, 10:05

Vezi și

După 20 de ani în care a studiat modul în care oamenii își pierd viața în accidente rutiere, Cristian Stan a gândit un sistem care să îi protejeze atât pe șoferi, cât și pe pasageri. Sistemul de amortizare a impactului traumatic, așa cum l-a numit însuși inventatorul a avut ca sursă de inspirație dispozitivele folosite de vânători.

Cristian Stan, medic legist: Am imaginat o plasă care să fie depozitată pe tavanul mașinii, pentru că este un spațiu mort. În momentul în care mașina are un accident se declanșează foarte repede și fixează corpul ocupanților auto de scaun. 

Mecanismul inventat de un medic legist din București

Spre deosebire de perna de aer, plasa de siguranță îi va fixa pe pasageri de scaunul mașinii. În acest fel, nu vor mai fi proiectați în afara vehiculului, dar nici nu se vor lovi de componentele din interiorul habitaclului, în momentul impactului. Plasa poate fi, însă, dezarmată și îndepărtată rapid de către pasager, în cazul în care mașina este cuprinsă de flăcări sau dacă se declanșează accidental. 

Aurel Moraru, specialist în domeniul rutier: Trebuie avut grijă ca să se primească avizele necesare și să fie testat, ca orice dispozitiv adaptat mașinilor. Invenția este bine-venită... Cine a avut această idee trebuie susținut.

Mai mult, soluția gândită de medicul legist ar putea să ne salveze de la a mai ocupa primul loc în topurile negre.

"La nivel european, țara noastră ocupă primul loc când vine vorba de accidente rutiere. Ultimele date arată că în România se produc în fiecare zi mai bine de 70 de accidente", transmite Bogdan Dinu, reporter Observator. 

În primele 10 luni ale anului, pe drumurile din România au fost înregistrate peste 3.000 de accidente rutiere grave, în urma cărora mai bine de 1.000 de persoane și-au pierdut viața.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Invenţia care ar putea salva mii de vieţi. Cristian a studiat modul în care oamenii își pierd viața în accidente rutiere şi vrea să pună capăt fenomenului