Iohannis: "Măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare" | Live text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că cifrele sunt extrem de îngrijorătoare, dar are încredere în medici.
- Preşedintele recunoaşte că cifrele infectărilor cu coronavirus sunt extrem de îngrijorătoare
- Iohannis a precizat că măsurile de restricţie sunt inevitabile
Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis.
- Cred că este foarte important să vedem măsurile pe care eu le tot recomand. Eu cred în ele.
- Pe măsură ce rata infectării va creşte este posibil să apară noi şi noi restricţii. Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Nu-mi doresc să ajungem la situaţia în care nu mai este permisă deplasarea între localităţi.
- Medici avem atâţa cât avem. Mulţi sunt în pragul epuizării, sunt supăraţi, dar vom face faţă, cu toţii, împreună.
- Locuri la Terapie Intensivă atât pentru infectaţii cu Covid, cât şi pentru cei care au alte probleme sunt în jur de 2500.
- Din 1.000 de locuri disponibile la ATI pentru infectaţii de Covid, 600 de locuri sunt ocupate.
- Am hotărât o nouă Strategie de Apărare a Ţării. Nu credem că în viitorul apropiat vom avea vreun război de felul celor pe care le-am avut în Europa. Întreaga legislaţie care priveşte Apărarea Naţională trebuie modernizată.
- Nu cred că numărul ridicat de infectări are vreo legătură cu alegerile locale. Totuşi, cred că are legătură cu petrecerile de după alegerile locale, din unele localităţi.
- Alegerile vor fi pe 6 decembrie. Ele sunt proclamate, pregătite. Oricâte proiecte ar pune pe masă anumiţi parlamentari care nu se mai satură să mai şurubărească, nu o să se întâmple.
- Putem să avem o viaţă cât de cât apropiata de normalitate, dar din păcate avem foarte multe persoane bolnave şi avem foarte mulţi care au murit, însă autorităţile au partea lor de rezolvat, iar noi obligaţiile noastre.
- Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică sau un ghinion, este o catastrofă cu care trebuie să trăim până la un vaccin sau tratament. Ea a venit neţinând cont cine este la guvernare.
- O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Însă, este clar că dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale, însă trebuie să avem alegeri.
- Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituţia spune că trei luni. Chiar dacă admitem, suntem în pandemie, trebuie să găsim o formă prin care să facem campanie mai mult online şi să mergem la vot. Actul de votare nu este mai periculos decât mersul după pâine.
- Cifre extrem de îngrijorătoare, avem şi în privinţa numărului de decese şi al pacienţilor internaţi la ATI. Indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă.
- Tendinţa actuală este una de creştere accelerată a ratei infecţiilor şi la un nume tot mai mare al deceselor. Măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse, cu atât mai repede îşi vor face efectele.
- Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire personalului medical din România. Aceşti oameni extraordinari merită respectul nostru şi admiraţia noastră. Avem încredere în medicii noştri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare, dar sunt convins că vor acţiona cu acelaţi devotament.
- Vreau să-i asigur pe medici si personalul medical că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize.
- Oricât ne-am dori, situaţia nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea de dinaintea pandemiei. Cu cât creşte numărul de infectări şi decese, cu atât ne îndepărtăm de această normalitate.
- Abia aştept ca după terminarea acestei pandemii, cultura să îşi reia locul cuvenit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰