Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, despre propunerile lui Macron privind viitorul UE: Trebuie să avem mintea deschisă. Important este că avem abordări orientate spre viitor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, înaintea participării la Summit-ul Digital-Tallinn, că lucrurile trebuie bine gândite referitor la viitorul UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, înaintea participării la Summit-ul Digital-Tallinn, în legătură cu propunerile formulate de președintele Franței privind crearea unui guvern și a unui buget european pentru țările din zona euro, că astfel de lucruri trebuie bine gândite și că politicienii nu trebuie să înceapă cu un text de modificare a tratatului.

Întrebat ce părere are despre propunerea privind crearea unui buget comun, Iohannis a precizat: "Lucrurile trebuie bine gândite. Un subiect discutat și aseară a fost că nu trebuie să începem de la lucruri tehnice. Nu trebuie să începem cu un text de modificare a Tratatului. Trebuie să avem mintea deschisă, să vedem care sunt politicile pe care vrem să le definim și apoi să găsim metodele de a le pune în aplicare".

Referitor la întregul pachet de propuneri formulat de Macron privind viitorul Uniunii Europene, Iohannis a menționat: "Atunci când se întâlnesc 28 de lideri naționali, nu se poate spune că există un consens. Aceste propuneri le considerăm inputuri bune și, după multe runde de discuții, cred că se vor contura idei bune. Important este că avem abordări orientate spre viitor, spre redefinirea Uniunii Europene".

Estonia îi reuneşte vineri, la Tallinn, pe liderii europeni la un summit ”digital”, unde s-ar putea discuta și o propunere a președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu privire la o mai bună taxare în Europa a giganţilor informatici ca Apple sau Google, acuzaţi de practici de  ”oprimizare fiscală”.

”Această temă va fi cea mai controversată” la summit, în pofida faptului că nu a fost înscrisă în programul oficial, a avertizat o sursă europeană.

Între subiectele aflate în programul summitului vineri se află securitatea cibernetică şi libera circulaţie a datelor, pe care Estonia, o mică ţară baltică aflată în avangarda domeniului digital o consideră o prioritate a UE.

Propunerea franceză vizând o mai bună impozitare a marilor grupuri în domeniul numeric urmează să permită să se lupte împotriva optimizării fiscale a acestor societăţi, care transferă profiturile realizate în întreaga Europă într-un singur stat membru - ca Irlanda sau Luxemburgul - în care beneficiază de un nivel de impozitare foarte avanatajos.

Franţa vrea să se aplice o taxă pe cifra de afaceri generată în fiecare ţară europeană şi nu asupra profitului.

Ideea a fost susţinută de aproximativ zece ţări, între care Germania, Italia şi Spania, însă Irlanda se opune aprig.

Europenii au ambiţia să se înţeleagă asupra unei abordări comune în decembrie, după care Comisia Europeană (CE) să fie însărcinată să pregătească o propunere legislativă în 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis, despre propunerile lui Macron privind viitorul UE: Trebuie să avem mintea deschisă. Important este că avem abordări orientate spre viitor