Ipoteza teribilă privind prăbușirea avionului MIG 21 la Fetești, soldată cu moartea pilotului Florin Rotaru
După tragedia de sâmbătă, mulţi se întreabă de ce s-a prăbuşit avionul? Răspunsul s-ar putea găsi chiar în cutia neagră a MIG-ului, descoperită intactă pe coada aparatului de zbor.
După tragedia de sâmbătă, mulţi se întreabă de ce s-a prăbuşit avionul? Răspunsul s-ar putea găsi chiar în cutia neagră a MIG-ului, descoperită intactă pe coada aparatului de zbor. Cu ajutorul ei, anchetatorii vor reface filmul tragediei şi vor afla dacă a fost eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică.
Eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică. Sunt cele două variante pe care merg anchetatorii. Cel mai probabil, spun specialiştii în aviaţie, o pasăre ar fi intrat în motorul supersonicului, în zbor. În astfel de situaţii, la înălţime mică, impactul este iminent.
S-a întâmplat în urmă cu un an, tot pe un câmp şi tot cu un MIG 21 Lancer. Comandorul Adrian Stancu făcea un zbor de instrucţie, urma să ajungă în bază. Deasupra localităţii Nazarcea a pierdut controlul. A dus avionul departe de localităţi, s-a catapultat şi a supravieţuit.
Imediat după prăbuşirea supersonicului zona a fost împrejmuită pe o rază de câteva sute de metri de către militari. La faţa locului s-au deplasat mai multe maşini de pompieri, poliţie, ambulanţă, iar ancheta se desfăşoară, în acest moment, sub coordonarea procurorilor militari.
Deşi ancheta nu a fost finalizată, surse oficiale susţin că o pasăre intrată la motorul supersonicului a dus atunci la prăbuşire. Este una dintre cauzele luate în calcul de anchetatori şi în tragedia de ieri, de la Baza Borcea. În imaginile surprinse înainte de impact se vede cum aeronava pierde înălţime, reduce viteza şi virează, la o distanţă mică de sol, către stânga.
Prin prăbuşirea MIG-ului 21 Lancer în acest loc, pilotul, cu siguranţă a evitat o tragedie mult mai mare. Pilotul nu a apucat să se salveze.
Virgil Ristea - general in rezerva:
Scaunul e proiectat sa catapultezi la o inaltime zero. Daca ai viteză minima 130km/h. Te poti salva fara probleme. A fost inclinat pana la 90 de grade, inaltimea de 150 era minima.
Într-o secundă, showul aerian s-a transformat ...în catastrofă. Locotenent comandor Florin Rotaru a murit pe loc. Ministerul Apărării Naţionale a numit o comisie tehnică pentru investigaţie. De ieri, toate MIG-urile sunt la sol, pentru verificări. 34 mai avem. 17 cu licenţe de zbor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰