Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video IPS Teodosie s-a lovit cu capul de un butoi în timp ce sfințea apa pentru Bobotează. Mitra de pe cap i-a atenuat lovitura

Gerul Bobotezei a fost înlocuit cu temperaturi de primăvară. Tradiţionala cruce de gheaţă este o raritate în ajun de sărbătoare, aşa că s-a apelat la congelator.

de Redactia Observator

la 05.01.2022 , 19:30

Slujbe de sfinţire a apei au fost oficiate în toată ţara. La malul mării, Înaltpreasfinţitul Teodosie s-a urcat din nou pe cisternă pentru a binecuvânta agheasma pentru 150 de mii de sticle.

În ajunul Bobotezei, credincioşii ortodocşi din Constanţa au avut parte de un spectacol înălţător şi la propriu şi la figurat. Înaltpreasfinţitul Teodosie a binecuvântat mai multe cisterne cu apă şi a ţinut să se urce personal pe autocamioane.

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului: Pentru mine nu este un efort, dar unii se mai miră că de ce urc aici. Pentru că trebuie apă pentru tot poporul.  

Vezi și

Niciun an fără incident pentru Înaltpreasfinţitul Teodosie

Pe acelaşi subiect

Ceremonia nu fost însă lipsită de mici accidente. Fără urmări grave, din fericire. Mitra de pe capul Înaltpreasfinţitului a atenuat lovitura. A urmat tradiţionala îmbulzeală pentru pet-urile goale care vor fi umplute cu agheasmă. Arhiepiscopul Tomisului a plecat apoi spre Hârşova pentru a sfinţi apa.

Din Constanţa, Preasfinţitul Teodosie a plecat la Hârşova, unde localnicii au furat startul. Pentru că nu poate fi în două locuri deodată, i-a botezat azi pe tinerii care au recuperat crucea din apele Dunării.

IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului - tânăr: Ia, să te mai botez o dată! Şi pentru ea. Copii ai?

- Încă nu. 

- Anul ăsta să ai copii! Doi! Gemeni!

Încălzirea globală care s-a pogorât peste ajunul Bobotezei de anul acesta a lăsat Galaţiul cu o singură variantă: sculptura la congelator.

Vasile Ragea - inginer: Un sistem cu 4 ventilatoare în care coboară temperatura până la - 20 de grade.

Daniela Pojogu - inginer: Cantitatea de apă nu a fost pusă toată odată, au fost puse cantități mici în fiecare zi. S-au folosit armături la ambele cruci.

Adrian Obreja, reporter Observator: În fiecare an se fac 3 cruci, una fiind de rezervă, asta în cazul în care se întâmplă ceva în timpul transportului. Ele vor ajunge mâine pe faleza Dunării din Galați. Înainte de asta, Arhiepiscopia le va sfinți și le va împodobi cu crenguțe de brad.

Ips Casian Crăciun: Încercăm să continuăm în mod înțelept și după posibilitățile zilelor noastre în așa fel încât bucuria să nu dispară pentru nimeni.

Unul dintre puţinele locuri din România unde există gheaţă naturală de Bobotează este în Suceava. Lacul Iezer din Sadova a fost azi un loc de pelerinaj pentru recoltarea blocurilor de gheaţă.

Mihai Constantinescu - primar Sadova: Vin şi din localităţi vecine, de la Fundul Moldovei, de le Mitocul Dragomirnei, de la Sadova, de la Fundul Sadovei.  

Simion Mîndrilă - preot paroh Sadova: Această cruce de gheaţă aminteşte de, cu regret spunem astăzi, de gerul bobotezei. 

Tradiţia spune că, poimâine, în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan, credincioşii trebuie să se ude cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli tot anul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » IPS Teodosie s-a lovit cu capul de un butoi în timp ce sfințea apa pentru Bobotează. Mitra de pe cap i-a atenuat lovitura