Antena Meniu Search
x

Video La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase "body positivity". Cât a slăbit după ce a aflat că sănătatea are altă "părere"

E oficial! Obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică în România. Iar cifrele îngrozesc: unul din trei copii e obez sau supraponderal, iar mii de adulţi se luptă cu bolile asociate acestei afecţiuni. La nivel mondial, sunt peste un miliard de oameni afectaţi şi e pentru prima dată în istorie când obezitatea este mai răspândită decât subnutriţia.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 04.03.2024, 20:26

Vezi și

Anastasia are 22 de ani şi a început să ia în greutate de la 13 ani. A ajuns la 90 de kilograme. 

Anastasia Marinescu: Cred că alimentaţia foarte proastă. Nu mâncam la ore care trebuie, eram tentată să mănânc foarte multe dulciuri, să mănânc foarte mult fast-food. De fiecare dată când mergeam în oraş, nu îmi luam doar un fel de mâncare, mai ziceam că mai merge şi un desert, mai merge şi un aperitiv şi de fiecare dată mâncam la ore foarte greşite, nu aveam un mic dejun, ori mâncam doar prânzul ori cina şi cu timpul s-au strâns kilogramele foarte mult.

Anastasia are 22 de ani şi a început să ia în greutate de la 13 ani

A reuşit cu greu să slăbească 32 de kilograme. O vreme, a îmbrăţişat curentul "body positivity", care susține că oricine ar trebui să îşi iubească propriul corp, indiferent cum arată. Doar că sănătatea îi era din ce în ce mai şubredă.

Pe acelaşi subiect

Anastasia Marinescu: Mă motiva într-un fel, pentru că mă simţeam şi bine şi vedeam că mai erau persoane în jurul meu care nu-mi ziceau că e ceva greşit cu mine, nu aveam susţinerea altor persoane să-mi zică că 'Vezi că nu eşti ok la greutatea care eşti'. Toată lumea îmi zicea că 'Arăţi bine, e totul bine la tine' şi umblam şi în haine într-un fel în care să nu se vadă atât de mult greutatea şi mi se părea că arăt bine. Da, într-un fel mă păcăleam, până când am realizat că nu e chiar aşa.

Mariana Glinţă a fost şi ea diagnosticată cu obezitate. A avut 127 de kilograme şi a reuşit să scape de 24. Corpul i-a dat semnale că aşa nu se mai poate.

Mariana Glinţă: Am probleme şi cu inima, am probleme şi cu articulaţiile, pentru că permanent ţineam un sac de cincizeci de kilograme, cel puţin, în spate, pe care-l căram veşnic. Da, bineînţeles. M-au ajutat foarte mult tratamentele de la medicii diabetologi. Şi dumnelor au fost oameni cu respect şi pentru pacienţi şi pentru medicamente. Şi v-am spus, excesul e crimă. E crimă.

Specialiştii spun că obezitatea poate duce la peste 240 de complicaţii, unele dintre ele foarte grave.

Anca Pantea Stoian, comisia naţională de diabet: Însă, întradevăr, putem să discutăm despre complicaţii severe sau complicaţii care pot să fie mai uşoare. Dintre cele mai importante complicaţii ale obezităţii sunt bolile cardiovasculare, după cum aţi aflat astăzi, diabetul zaharat, afectarea articulară, în mod special cancerul, diversele afecţiuni la nivelul tubului digestiv.

Autorităţile din România au lansat o campanie de conştientizare

Autorităţile din România au lansat o campanie de conştientizare care ar trebui să înceapă încă din copilărie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Am convingerea că anul viitor, promisiunea doamnei Ministru Deca că vom introduce ca şi disciplină curiculară educaţia pentru sănătate, la şcoala primară măcar, sau şi la gimnaziu, ar fi şi mai bine, va include şi acest.această pledoarie, dacă vreţi, şi informarea copiilor legat de modul în care trebuie să se alimenteze şi să practice activitatea fizică.

Andreea Petrescu, reporter Observator: O treime dintre copiii din Români suferă de obezitate sau supraponderabilitate, iar estimările arată că până în anul 2030 vom avea, la nivelul ţării noastre, peste cinci sute de mii de copii cu probleme de greutate. 

Numărul persoanelor obeze a crescut alarmant din 1990 şi până acum. Astfel, în urmă cu 34 de ani erau 90 de milioane de obezi la nivel mondial. În 2005, numărul a depăşit 400 de milioane, iar acum a ajuns la cifra record de un 1 miliard. 

Numărul persoanelor obeze a ajuns la cifra record de un 1 miliard

Francesco Branca, specialist OMS: Vreau să dau câteva ponturi pentru toată lumea. Dacă eşti adult, alege cerealele integrale, fructele şi legumele, grăsimile sănătoase şi limitează consumul de zahăr. Alege apa în loc de alte băuturi. Fii activ. Dacă eşti mama unui bebeluş, alăptează-l cât de mult poţi. Copiilor mai mari daţi-le apă şi nu băuturi dulci, fructe şi legume în loc de produse de cofetărie. Mergi pe jos la şcoală, limitează timpul stat în faţa ecranelor şi dormi suficient.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un apel către fiecare ţară pentru a dezvolta rapid programe împotriva obezităţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase "body positivity". Cât a slăbit după ce a aflat că sănătatea are altă "părere"